Városlista
2022. május 22, vasárnap - Júlia, Rita

Hírek

2021. Május 10. 07:28, hétfő | Belföld
Forrás: Index

Nem ufók, nem a kínai rakéta darabjai - Elon Musk műholdjai vonultak az égen

Nem ufók, nem a kínai rakéta darabjai - Elon Musk műholdjai vonultak az égen

Többen láttak a hétvégén éjszaka titokzatos fénylő valamiket egymástól szabályos távolságban, amint átvonultak a sötét égbolton.

Szombat és vasárnap éjszaka az oszág több pontján is fura égi jelenségre figyeltek fel azok, akik az eget fürkészték.Többen azt hitték, hogy a földbe csapódott kínai hordozórakétát látták az égbolton, amely vasárnap reggel 5 óra 24 perckor darabokra hullva ért vissza a Földre, a Maldív-szigetek mellett az óceánba csapódva. Mások ufo invázióra gyanakodtak, mivel a rejtélyes fények annyira szabályosan mozogtak. Az Index egyik olvasójának sikerült is fotót készíteni a fényes objektumok vonulásáról.

A valóság az, hogy egyik verzió sem igaz. Nem ufók riogattak és nem az elszabadult rakéta darabjai masíroztak fegyelmezetten az égen, sőt nem is egy váratlan meteorraj bukkant fel.

Elon Musk új, Starlink nevű projektjéről van szó, amelyben műholdak sokaságával árasztja el az eget és most ezek álltak pályára.

A projekt célja - amelynek keretein belül több ezer pici műholdat lőnek fel hosszú hónapok alatt - az, hogy gyors és bármilyen földi infrastrukturától független internetet biztosítson bolygónk minden pontján.Hogy pontosan mennyi műholdat szeretne a Starlink keretein belül fellőni Elon Musk űripari vállalata a SpaceX, az egyelőre bizonytalan, mindenesetre 12 ezer egység felbocsátására már megkapták az engedélyt.

A Starlink műholdjai rendkívül kompaktak, mindössze 260kg-ot nyomnak, ezért egyszerre 60 darabot is fel tudnak lőni a SpaceX saját fejlesztésű rakétájával, ami amiatt lett híres, hogy vissza tud térni a Földre, és így újra fel lehet bocsátani. Musk műholdjai mindössze 550 km magasan álltak pályára, emiatt nem zavarják a többi műholdat, amelyek jóval felettük keringenek.

A Föld közelsége miatt a Starlink műholdjai sokkal jobban észlelhetők, mint a korábbiak, ez nem csak megijesztheti az embereket, hanem zavarhatja a csillagászati észleléseket is. A SpaceX ez utóbbi miatt kapott visszajelzésekre reagálva már elkezdett fejleszteni egy új, fényelnyelő burkolatot, amely már nem csillog olyan fényesen.

Fotó: Index

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 22. 17:50, vasárnap | Belföld

Halálra szúrtak egy nőt egy veszprémi gyár öltözőjében

Halálra szúrtak egy nőt egy veszprémi gyár öltözőjében vasárnap hajnalban, a gyanúsítottat a közelben elfogták a rendőrök - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője az MTI-vel.

2022. Május 22. 17:49, vasárnap | Belföld

Átadták a Néprajzi Múzeum új épületét

Világszínvonalú új otthont kapott a Liget Budapest projektnek köszönhetően a Néprajzi Múzeum, amelynek a Városliget szélén megvalósult új épületét hétfő délutántól vehetik birtokba a látogatók.

2022. Május 22. 11:02, vasárnap | Belföld

Motoros életét mentették meg a rendőrök

Eszméletlen motorost élesztett újra egy tápiószecsői járőrpár Sülysápon. Mire a mentők megérkeztek újra volt szívverése.

2022. Május 22. 08:08, vasárnap | Belföld

Átadták Az év múzeuma idei díjait

Átadták Az év múzeuma idei díjait szombaton a Múzeumi Világnap alkalmából rendezett Múzeumok Majálisán a Múzeumkertben.