Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Szeptember 30. 09:12, szerda | Helyi
Forrás: sajtóközlemény

Nemcsak partokat, de kultúrát, gazdaságot és népeket is összeköt - 120 éves a híd

Nemcsak partokat, de kultúrát, gazdaságot és népeket is összeköt - 120 éves a híd

Építészek, építők, mérnökök, szakmai és szaktárca vezetők, politikusok, közéleti vezetők, nemzetközi kapcsolatokat segítő szervezetek részvételével tartották a Mária Valéria híd 120. évfordulójának ünnepét hétfőn.

A Szent Adalbert Központban megszervezett eseményen, egész nap előadásokat tartottak a híd-, a hidak- illetve a közlekedés története kapcsán, illetve a 120. születésnap apropóján adták át a Clark Ádám életműdíjakat.

A Dunán átívelő, Esztergomot és Párkányt, illetve a Dunántúl északi részét a Felvidékkel összekötő Márai Valéria híd megépülésének 120. évfordulóját méltó keretek között tartották Esztergomban. Az eseményt három szervezet, Az Ister-Granum Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ és a Közlekedéstudományi Egyesület hozta tető alá.

A komplex programban elsőként a közvetlenül érintettek szóltak: így Romanek Etelka, Esztergom polgármestere, Szabó Eugen, Párkány polgármestere és Völner Pál, a térség magyarországi országgyűlési képviselője. Köszöntőikben mindhárman arra helyezték a hangsúlyt, hogy a Mára Valéria híd nemcsak a Duna két partját, de a két parton élő kultúrát, gazdaságot és népeket, közösségeket köti össze.



A konferencián adták át a Clark Ádám életműdíjat, mely elismerést most először, majd pedig ötévente kívánják azoknak a személyeknek adományozni, akik szerkezet- és hídtervezésben kiemelkedőt alkottak munkásságuk során.
A Clark Ádám-díjat két személy, a 88 éves, magyar Träger Herbert és a 82 éves szlovák Bartolomej Šechný vehette át a Szent Adalbert Központban megtartott Mária Valéria híd évfordulós ünnepségen.

Az egész napos rendezvény során több, mint egy tucat előadás szólt a szűkebb és tágabb értelemben vett hídépítésről, Clark Ádámtól illetve Széchenyi István fejlesztéseitől kezdve a Mária Valéria híd 2001-es felújításának részletein, a határhidakon, az európai uniós fejlesztéseken át a V4-országok közlekedési kapcsolatainak, a közlekedésfejlesztés távlatainak, a szlovák közlekedéspolitika prioritásainak témájáig sok minden. Ezek mellett külön előadáson beszéltek az Esztergom és az M1 autópálya közötti gyorsút megépítéséről, a felvidéki Nyitra megye és Komárom-Esztergom megye összehangolt közlekedésfejlesztéséről, valamint az úgynevezett Interreg Via program új lehetőségeiről.

Az Esztergom és az M1 autópálya közötti megépítendő gyorsútról Mayer András, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató helyettese beszélt. Mint többek között elmondta, a projekt jelenleg előkészítő fázisban van, az engedélyeztetési eljárásokat előkészítő folyamatok közül a tervek szerint több is 2016-ban valósul meg. A vezérigazgató helyettes hozzátette, hogy a gyorsút kiemelt jelentőséggel bír az érintett esztergomi térségben, így remélhetőleg semmiképpen nem marad el az 2020-ig tartó időszakban.



A hidak jelentőségét hangsúlyozandó, a konferencián ajánlották a résztvevők figyelmébe, s adták kezükbe a Dunai hídjaink elnevezésű, album formátumú kötetet, mely egy, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ kiadásában megjelenő sorozat első részeként mutatja be a Dunán átívelő hidakat (köztük természetesen a Mária Valéria hidat is), azok előkészítésének, tervezésének, építésének történetét. A részletes, átfogó leírások, kronológia mellet, az alkotók biográfiája, valamint mérnöki tervrajzok és fázisfotók is találhatók a könyvben, melynek fedelén az Esztergom – Párkány közötti szerkezet képe látható.

A nap zárásaként két szellemi, lelki tartalmú eseménnyel került fel az i-re a pont, délután a megújított Szent Kristóf emléktáblát avatták fel, áldották meg a párkányi hídfőnél, illetve a konferencia nyitányakor is szereplő Pálmai Árpád és zenésztársai adtak koncertet, középkori és reneszánsz dalok felvonultatásával az esztergomi vízivárosi templomban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.