Városlista
2022. augusztus 15, hétfő - Mária

Hírek

2015. Augusztus 11. 07:31, kedd | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

Németországban 50 éve nem tapasztalt aszállyal jár a hőség

Németországban 50 éve nem tapasztalt aszállyal jár a hőség

Ötven éve nem tapasztalt aszály sújtja Németország több térségét a sorozatos hőhullámok és a tartós szárazság együttes hatására.

A német meteorológiai szolgálat (DWD) hétfői adatai szerint Bajorország északi és Hessen tartomány déli részén, valamint Szászországban és Brandenburg déli régiójában száradt ki leginkább a talaj.

Az aszály sújtotta régiókban a talaj felső 30-60 centiméteres rétegéből minden nedvesség eltűnt, amit a rövidebb gyökérzetű növények nagyon megsínylenek.

A DWD kimutatása alapján országosan a csapadékmennyiség június eleje óta a sokévi nyári átlagnak csupán az 54 százalékát teszi ki, és nagy változásra nemigen lehet számítani, mert az évszak több mint kétharmada már eltelt.

Az aszály azonban várhatóan nem okoz maradandó károkat, mert a víztartalék télen mindig felöltődik a talajban, és erre az idén is számítani lehet, az pedig nem törvényszerű, hogy jövőre ismét aszály lesz nyáron.

A mostani szárazság viszont komoly gazdasági következményekkel jár, nehezíti a vízi közlekedést és visszaveti a mezőgazdaságot. Például az Odera egy szakaszán már hetek óta áll a hajóközlekedés a folyó alacsony vízállása miatt. A német mezőgazdasági termelők szövetségének (DBV) legutóbbi becslése szerint pedig a gabonatermés 11 százalékkal elmarad a tavalyi rekordtól, a német gazdák így a 2014-ben elért 52 millió tonnás csúcs után idén csak 47,15 millió tonna gabonát takarítanak be.

A hőség a következő napokban is folytatódik Németország nagy részén, azért is, mert az aszály miatt nincs már talajvíz, amelynek párolgása valamelyest ellensúlyozhatná a hőmérséklet emelkedését. Újabb melegrekordra azonban már nem számítanak a szakértők, mert jóval rövidebbek a nappalok, mint július elején, amikor a bajorországi Kitzingennél mért 40,3 Celsius-fokkal megdőlt a 2003-ban Freiburgban és Karlsruhéban feljegyzett 40,2 fokos országos melegrekord.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 15. 12:01, hétfő | Külföld

A koronavírus-fertőzöttek száma 590,3 millió, a halálos áldozatoké 6,435 millió

Világszerte 590 307 399 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 435 537 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggel frissített adatai szerint.

2022. Augusztus 15. 09:54, hétfő | Külföld

Teherautó hajtott a tömegbe Pennsylvaniában, halálos áldozat és több sérült is van

Jótékonysági rendezvényre összegyűlt tömegbe hajtott szombat este egy kisteherautó Pennsylvania államban, egy ember meghalt, többen megsérültek, az autós később megölt egy nőt - közölte a rendőrség.

2022. Augusztus 14. 17:02, vasárnap | Külföld

Rekordnagyságú területen pusztított erdőtűz az idén Európában

Minden korábbinál nagyobb területen pusztított erdőtűz Európában az idén az Európai Unió figyelőszolgálatának vasárnap ismertetett adatai szerint.

2022. Augusztus 14. 12:04, vasárnap | Külföld

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés