Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Február 28. 08:24, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Nemzetközi fánkfesztivál Pilisszentkereszten szombaton

Nemzetközi fánkfesztivál Pilisszentkereszten szombaton

Az idén ugyan az időjárást tekintve elmaradt az igazi tél, a pilisszentkeresztiek azonban ezúttal is fánkfesztivállal búcsúztatják az évszakot szombaton.

A most hetedik alkalommal sorra kerülő mulatság mára nemzetközivé nőtte ki magát, mert a fánksütő versenyre szlovákiai és romániai csapatok is beneveztek - mondta Demjén Márta az egész napos rendezvény szervezője.

Párkányból, Zólyomból és Nagyszalontáról is érkeznek amatőr konyhaművészek, hogy a sütés tudományában jártas helyi asszonyokkal összemérjék, kinek fánk remeke a legfinomabb. Ki-ki saját receptje szerint süti az összességében több ezernyi, vaníliakrémmel, csokoládéval, barack és szilva lekvárral megbolondított nyalánkságot, az elsőség eldöntésére a közönség szavazatára is számítanak.

Reggel a templomban szlovák nyelvű misével kezdődik a nap, majd a régi népi hagyományt követve egy, maga után rudat húzó szekér vonul végig a falun. A rúd végén kocsikerék forog, rajta egy népviseletbe öltözött legény, hajadon bábúval, ők jelképezik a farsang utolsó táncos párját. Ez utóbbi nem szó szerint értendő, mert egész nap néptánc bemutatók, este pedig farsangi bál színesítik a programot.

A kulturális kínálat "Gyüttünk, Maradtunk, Alkotunk" című kiállítással bővül, amelyen itt letelepedett szlovák amatőr képzőművészek festményei, fafaragásai láthatók. De lesz kirakodóvásár és különféle gyerekprogram is.

Az ingyenes rendezvénynek a három éve a pilisi faluban átadott Szlovák Ház ad otthont, amelyet azóta a két ország barátságának szimbólumaként tartanak számon.

Részletes program ITT!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.