Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 30. 07:25, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Népszámlálás: november 8-ig meghosszabbodott a határidő

Népszámlálás: november 8-ig meghosszabbodott a határidő

Novemberben még nyolc napig jelentkezhetnek a polgármesteri hivatalokban a népszámlálási kérdőívek kitöltésére azok, akiket hétfő éjfélig nem kerestek fel a számlálóbiztosok.

Közölte Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője az MTI-vel.

Utalt arra, elsősorban nagyobb városokban várható, hogy sokan élnek majd ezzel az utolsó lehetőséggel, ezért több településen külön ügyfélfogadást alakítanak ki erre a célra. Ekkor még azok is pótolhatják adataikat, akik addig nem kívántak élni a válaszadás lehetőségével vagy megtagadták az adatszolgáltatást; velük szemben ezután azonban szabálysértési eljárást indíthat a település jegyzője.

Virágh Eszter emlékeztetett: a szomszédos országok közül ezekben a napokban zajlik hasonló országos adatgyűjtés Romániában és Szerbiában, míg Horvátországban és Szlovákiában már megtörtént a népszámlálás, Ausztriában és Szlovéniában pedig adminisztratív adatforrásokból - úgynevezett regiszter alapon - állították össze a szükséges adatokat. A lakosoknak egy regisztrálási centrumba kellett bemenniük, ezek pedig minden településen megtalálhatók. Az itteni számítógépekbe írják be az adatokat, ha szükséges, az alkalmazottak segítségével.

A szóvivő megemlítette, Ukrajna egy tavaly nyári kormánydöntéssel 2012-re halasztotta az idénre tervezett adatfelvételt finanszírozási nehézségek miatt. Az uniós tagállamok többségében már megtörtént a cenzus, kivéve Spanyolországot, ahol november 1-jén, Olaszországot ahol november 8-án és Észtországot, ahol december 31-én kezdődik a cenzus.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.