Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Április 21. 08:08, szerda | Belföld
Forrás: Időkép

Nézzünk az égre! Holnap hajnalban lesz a legjobban látható az idei első meteorraj, a Lyridák.

Nézzünk az égre! Holnap hajnalban lesz a legjobban látható az idei első meteorraj, a Lyridák.

A Lyridák meteorraj nagyjából április 16-a és 30-a között figyelhető meg, idén a maximuma április 22-ére esik, óránként 7-8 meteor és egy-egy fényesebb tűzgömb is elsuhanhat a fejünk felett.

A hullócsillagok bármely égtáj felé megjelenhetnek, viszont látszólag a Lant csillagkép felől érkeznek majd. A legalkalmasabb időpont (amenyiben az időjárás engedi) a csütörtök hajnali órákban lehet a sikeres hullócsillag-vadászathoz. A felhők ugyan elvonulhatnak, de a növekvő Hold erős fénye szintén bezavarhat a csillagnézésben.

A Lyridák az egyik legrégebbi ismert meteorraj. A kínai csillagászok már időszámításunk előtt 687-ben úgy írtak róla feljegyzéseikben, mint a „csillagok csapadékáról”. A raj a Thatcher-üstökös törmelékéből jött létre. Az üstököst A. E. Thatcher csillagász fedezte fel még a 19. század második felében. Az üstökös mintegy 415 év alatt teszi meg útját a Naprendszerünkben. Legközelebb előreláthatólag 2276-ban halad majd el a Föld mellett.

Illusztráció: Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.