Városlista
2022. augusztus 13, szombat - Ipoly

Hírek

2015. Június 03. 07:19, szerda | Belföld
Forrás: MTI

NFM: folytatódik az Otthon Melege Program

NFM: folytatódik az Otthon Melege Program

Bővíteni szeretné az Otthon Melege Programot a kormány a jövőben, a lehetőségek függvényében.

Mondta el Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára az MTI-nek kedden.
"Arra biztatunk mindenkit, hogy pályázzanak, éljenek az állami támogatás lehetőségével" - fogalmazott az államtitkár.

Szabó Zsolt kifejtette: a kormány egy több éves, a lakossági épületállomány teljes körét lefedő épületenergetikai programsorozatot indított el. A tervezett támogatások az eddigi gyakorlathoz hasonlóan a lakások külső nyílászáróinak energia-megtakarítást eredményező cseréjére, az épületek nyári hővédelmének javítására, a homlokzatok és födémek hőszigetelésére, épületgépészeti felújításokra és a megújuló energiafelhasználás növelésére (például napelem, hőszivattyú) használhatók majd fel.

Emlékeztetett, hogy az Otthon Melege Program 2014 szeptemberében indult. A program első három alprogramja - a háztartási nagygépek, kazánok és nyílászárók cseréje - mára lezárult.

A tárca az idén május végén jelentette be a program ötödik alprogramjának indulását, amellyel a magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek számára kíván lehetőséget biztosítani arra, hogy vissza nem térítendő költségvetési támogatás által, csökkentett vételáron szerezhessenek be új automata mosógépet.

A társasházak komplex energetikai korszerűsítését célzó alprogramra 2015. június 2-án 12 óráig nyújthatták be pályázataikat a társasházak. A 10 milliárd forintos keretösszegű, 50 százalékos támogatási intenzitású pályázat iránt nagy volt az érdeklődés, a beérkezett pályázatok összesen több mint 14 ezer lakás energiahatékony felújítását célozzák meg. Ebből az előzetes becslések alapján, a pályázatok feldolgozását követően várhatóan 12 ezer lakás felújítását tudja majd támogatni a program - tájékoztatott az államtitkár.

Hozzáfűzte, hogy a minisztérium szükség esetén dönt a régiók közötti források átcsoportosításáról, valamint a nagy számú és pozitív elbírálásban részesült pályázatok esetében a forrásfeltöltésről.

Szabó Zsolt közölte, hogy a háztartási hűtőgépcsere-programra több mint 25 ezer pályázatot nyújtottak be, és a beérkezett pályázatok 96 százaléka részesült eddig támogatásban. A pályázati kiírás szerint a pályázók csökkentett vételáron szerezhették be új, energiatakarékos készülékeiket. Május végéig 24 780 pályázat összesen 881 millió 470 ezer forint támogatásban részesült, ami átlagosan 35 600 forint támogatást jelent pályázatonként.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 13. 05:00, szombat | Belföld

Bozótvágó késsel támadt ismerősére egy férfi a mozsgói szőlőhegyen

Emberölés kísérletének gyanúja miatt őrizetbe vettek egy szigetvári férfit, aki kedden, szerelemféltésből, ismerősére támadt a mozsgói szőlőhegyen - közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken.

2022. Augusztus 12. 18:01, péntek | Belföld

Idős nőkre támadt, végül sikerült elfogni

A fővárosi nyomozók egy napon belül elfogták a férfit, aki a gyanú szerint tavaly novemberben két idős asszonyt is megtámadott, egyiküknek életveszélyes sérülést okozva. A nyomozás most fejeződött be

2022. Augusztus 12. 17:04, péntek | Belföld

Több mint háromszorosára nőtt a légitársaságok forgalma

Továbbra is erőteljes a globális légi közlekedés fellendülése, az európai légitársaságok júniusi utasforgalma több mint háromszorosára nőtt, 234,4 százalékkal emelkedett 2021 júniusához képest

2022. Augusztus 12. 15:06, péntek | Belföld

Gyorsított engedélyezéssel télen már termelhet az első kút a békési gázmezőn

Az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság hatásait egyebek mellett a hazai földgázkitermelés jelentős növelésével enyhíti a kormány.