Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Október 28. 07:17, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Nő a súlyosan mozgáskorlátozottak támogatása

Nő a súlyosan mozgáskorlátozottak támogatása

Átalakul a súlyosan mozgáskorlátozott személyek közlekedési támogatási rendszere, ösztönzi a jogosultakat, hogy új gépjárműveket vásároljanak – jelentette be a szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Soltész Miklós bejelentette, hogy a súlyosan mozgáskorlátozott személyek közlekedési nehézségeinek könnyítésére létrejött támogatási rendszer 2011. július 2-tól jelentős mértékben átalakult. Az átalakítás oka, hogy a korábbi támogatási rendszer átláthatatlan volt, visszaélésekre adott lehetőséget és elértéktelenedett, a támogatás mindössze 300 ezer forint volt. Ez egyfajta „roncsderbi” kialakulását eredményezte, öreg, elhasznált autókhoz jutottak az emberek. Az új rendszer célja, hogy ezen változtasson, ezért emelkedik a támogatás összege, annak érdekében, hogy használható gépjárművekhez lehessen hozzáférni - olvasható a kormány honlapján.

Az államtitkár kifejtette, a rendszer átalakítása után a támogatás összege új gépjármű vásárlása esetén 900 ezer forintra, használt jármű vásárlása esetén 600 ezer forintra emelkedik. Gépjármű szerzési támogatásra a mozgásszervi fogyatékossággal élő személy, illetve az ő jogán vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozója jogosult. Az átalakítás egyik lényeges eleme az is, hogy megváltozik a mozgáskorlátozottság igazolására vonatkozó eljárásrend és a korábbi, sok visszaélésre lehetőséget adó rendszer helyett, az ellátásra való jogosultságot orvosszakértői vizsgálatokon alapuló igazolások határozzák meg. Az államtitkár kiemelte azt is, hogy az idei 700 milliós keretösszeg után, 2012-ben várhatóan 1 milliárd forint áll rendelkezésre a támogatásokhoz, de amennyiben a konstrukció megfelelően működik ez az összeg még ki is egészíthető.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.