Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Április 20. 07:01, péntek | Belföld
Forrás: OrintPress

Nőhetnek a védelmi kiadások

Nőhetnek a védelmi kiadások

Egy néhány hete megjelent határozatában úgy döntött a kormány, hogy – legalábbis nominálisan – megállítja a védelmi büdzsé egy évtizede zajló zsugorodását 2015-ig.

Ezt követően, 2016-tól a hadikiadásokat évente a GDP 0,1 százalékával kell növelni, így a tervek szerint az tíz év múlva, azaz 2022-re érheti el az 1,39 százalékot - írja a Világgazdaság.

Szűkre szabott költségvetésről, és ezzel párhuzamosan komoly célokról számol be a Honvédelmi Minisztérium egy a témában készített háttéranyaga is, amelynek fő üzenete a takarékosság. A szükséges lépések közt van az indokolatlan kiadások levágása, a feleslegessé vált ingatlanok és eszközök értékesítése, és a bürokráciacsökkentés – csak ez utóbbitól többmilliárdos megtakarítást remél a tárca. A szervezeti felépítés – ahogy az anyag fogalmaz – „szálkásításától” a hadsereg erősödését várják. Ennek keretében az elkövetkező években a meglévő 2 ezer mellett további 6 ezer fővel növelni kívánják az Önkéntes Tartalékos Rendszerben szolgálók számát. Mindezt az a kormánydöntés is segíti, amelynek nyomán a tartalékossá váló volt korkedvezményes nyugdíjasok mentesülnek a január 1-től a szolgálati járandóságukat terhelő 16 százalékos adóterhelés alól.

A takarékosságnak köszönhetően a tárca finanszírozhatónak tart több projektet az évtized végéig. A kibernetikai program, a lövegek, ruházati felszerelések beszerzése mellett nagyobb hadiipari jelentőséggel bírhat a „Kárókatona” projekt. Ennek keretében egy könnyű páncélozottságú többcélú alapjárművet gyártanának Magyarországon, amelynek forrásigénye 2012 és 2019 között minimum 150 milliárd forint.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során