Városlista
2022. november 26, szombat - Virág

Hírek

2012. Május 10. 07:19, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Nőtt a szálláshelyek vendégforgalma

Nőtt a szálláshelyek vendégforgalma

Márciusban is kedvezően alakult a vendégforgalom.

A külföldi vendégeknek köszönhetően a vendégéjszakák számának élénkülése a forgalom közel 90 százalékát kitevő szállodákban folytatódott, melyben a négycsillagos házak szerepe volt meghatározó, az ötcsillagosok forgalma viszont csökkent. Összességében a kereskedelmi szálláshelyeken a szállásdíjbevétel 2,8 százalékkal nőtt.

A külföldi vendégek 650 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 4,9, az éjszakáké pedig 6,1 százalékkal nőtt 2011. március hónaphoz viszonyítva. A forint/euró árfolyam 292 forint volt márciusban, 21 forinttal gyengébb, mint egy évvel korábban. A vendégéjszakákban mért vendégforgalom 52-a, a szállásdíjbevétel 63 százaléka származott a külföldiektől. A legjelentősebb küldő országokból érkező vendégek éjszakáinak száma – az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok kivételével – nőtt. Az orosz piac bővülése különösen az orosz vendégek által eltöltött vendégéjszakák számában jelentkezik, ahol a negyedik helyet foglalják el a külföldiek között. A külföldi vendégforgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül – a két- és ötcsillagos egységek kivételével – minden kategóriában növekedés volt. Az ötcsillagos szállodák esetében a külföldi vendégek száma márciusban 15, a vendégéjszakák száma pedig 12 százalékkal esett vissza, melyet – elsősorban Budapesten – a MALÉV februári leállása is befolyásolt. A fapados légitársaságok térnyerése kedvezően hatott a háromcsillagos egységek külföldivendég-forgalmára, amely 3,6, illetve 4,1 százalékos emelkedést eredményezett a vendégek, illetve a vendégéjszakák esetében. A külföldi vendégek száma – Tisza-tó, Észak-Magyarország és Dél-Dunántúl kivételével (ahol visszaesés volt) – mindegyik turisztikai régióban nőtt.

Az év harmadik hónapjában a belföldi vendégek 606 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Számuk 2,0, az éjszakáké pedig 1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A vendégforgalom visszaesése kilenc turisztikai régióból hatot érintett. A belföldi vendégforgalom 80 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma stagnált.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 41 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagosok 55, a négycsillagosok 47 százalékos foglaltságot értek el. A szállodai kihasználtság összességében közel azonos volt az egy évvel korábbival. Márciusban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 0,9 százalékkal (13 486 forint), az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel szintén 0,9 százalékkal (5576 forint) nőtt 2011 azonos időszakához viszonyítva. Budapesten a vendégforgalom jelentős részét fogadó három–öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára márciusban 8045 és 30 829, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 3163 és 17 798 forint között alakult, ami 28–106, illetve 11–61 eurónak felel meg.

A kereskedelmi szálláshelyek összes árbevétele folyó áron változatlan volt a vizsgált időszakban, összesen 17,5 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 9,3 milliárd forint volt.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 26. 14:02, szombat | Belföld

A MÖSZ arra kéri Novák Katalint, ne írja alá a szociális törvényt

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) nyílt levélben kéri Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az Országgyűlés által elfogadott szociális törvényt, küldje vissza azt a parlamentnek.

2022. November 26. 14:01, szombat | Belföld

Wladár Sándor lett a Magyar Olimpiai Bizottság új alelnöke

Hetvenöt igen, öt nem szavazat és három tartózkodás mellett egyetlen jelöltként Wladár Sándor olimpiai bajnokot, a Magyar Úszó Szövetség elnökét választották meg a MOB új alelnökének a szervezet szombati közgyűlésén.

2022. November 25. 14:51, péntek | Belföld

Kölyökkutyákat talált a NAV egy román autóban

A pénzügyőrök a 61-es számú főút Fejér megyei szakaszán ellenőrizték azt a román kocsit, aminek átvizsgálásakor a csomagtérben hét, alig hathetes bichon jellegű kutyát találtak.

2022. November 25. 14:44, péntek | Belföld

Autókerekek felnijében próbált cigarettát becsempészni egy ukrán férfi Záhonynál

Egyedi és új módszerrel kialakított rejtekhelyen, autókerekek felnijében próbált cigarettát becsempészni Magyarországra egy ukrán férfi a záhonyi határátkelőhelyen