Városlista
2024. május 26, vasárnap - Fülöp

Hírek

2013. Január 04. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Növekvő reálbért, csökkenő inflációt ígér Rogán

Növekvő reálbért, csökkenő inflációt ígér Rogán

Az ellenzéki híreszteléssel szemben tényleges reálbér- és nyugdíjnövekedés jön 2013-ban, az energiaszolgáltatók pedig bizonyítottan 10 százalékkal redukálták tarifáikat; ennek köszönhetően csökkenni fog az infláció is – nyilatkozta szerdán Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője nem kívánta kommentáni azt a lapértesülést, hogy áprilisban újabb rezsicsökkentés jöhet.

Az energiaszolgáltatók – Elmű, Émász, Démász - már közzétették tarifáikat, amiből világosan kiderül, hogy a 10 százalékos rezsicsökkentés megtörtént - mutatott rá sajtótájékoztatóján Rogán. A politikus kifejtette, a 2002 és 2010 között drasztikusan megugró energiaárakat fokozatosan, de lefelé szorították. Ennek a folyamatnak a következő lépése a rezsicsökkentés, aminek Rogán Antal szerint pozitív makrogazdasági hatása lesz – a 2008-ban még 8 százalékos inflációs szintet terveik szerint 3,5 százalékra mérséklik.

'Hiába volt minden ellenzéki híresztelés, az is egyértelművé válik, hogy a reálbérek és a nyugdíjak növekedni fognak idén: a versenyszférában bruttó 4,9 százalékos, a nyugdíjak és kapcsolódó ellátások terén bruttó 5,2 százalékos emelés várható, ami tényleges emelkedést jelent az inflációhoz képest' - hangsúlyozta Rogán Antal.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az energiaszolgáltatók esetleg a kkv-kra vagy az ipari fogyasztókra terhelik a különbséget, ami így - emelt árak formájában - visszacsaphat a fogyasztókra is, a képviselő úgy válaszolt: a Magyar Nemzeti Bank idei prognózisából nem ez derül ki. Rogán Antal ugyanakkor nem akarta kommentálni a Magyar Hírlap értesülését, miszerint a kormány áprilisban újabb rezsicsökkentést tervezne - ugyanakkor cáfolta a napokban megjelenő, növekvő államadósságról szóló hírt. A deficit szerinte az éves értékelések alapján csökkent, Magyarország pedig tudja tartani a 2,8 százalékos idei hiánycélt, először felelve meg a maastrichti szerződésben foglalt (3 százalék alatti) értéknek.

Címkék: infláció, reálbér

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 26. 09:05, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 25. 08:14, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: haderőt kell építenünk, mert enélkül nem tudjuk garantálni a magyar emberek békéjét és biztonságát

Nem tekinthetjük sajnos azt a forgatókönyvet sem kizártnak, hogy ismét a fegyvereké lehet szó Európában. Ennek az elkerüléséhez erőre van szükségünk

2024. Május 25. 07:58, szombat | Belföld

Szijjártó Péter: átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházása

Átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országáb

2024. Május 24. 13:21, péntek | Belföld

Orbán Viktor: Brüsszelben Európa háborúba lépésének előkészítése történik

Ami ma Brüsszelben történik, az hangulati előkészítése Európa háborúba lépésének - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.