Városlista
2024. július 25, csütörtök - Kristóf, Jakab

Hírek

2015. Február 19. 07:27, csütörtök | Helyi
Forrás: Lenger Varga Péter / fotó: MTI

Nyáron végre már a teljes vonalon vonatozhatunk

Nyáron végre már a teljes vonalon vonatozhatunk

A vonat nem vár, szemben az Esztergom-Budapest vasútvonal mentén élőkkel, akiknek még nyárig kell türelemmel lenniük. Június 19-én indul ugyanis útnak az első járat, amely már a teljes vonalon közlekedik.

Még mindig gőzerővel folyik a munka az Esztergom-Budapest vasútvonalon, de már egyre közelebb a teljes szakasz átadása. Különösen mivel a három részre bontott beruházás első két üteme – az Esztergom-Piliscsaba, valamint a Piliscsaba-Pilisvörösvár közötti pálya – elkészült, sőt a műszaki átadás-átvétel is lezajlott. A harmadik szakaszon is befejeződött már a töltésépítés és a vágányfektetés is, de jelenleg még Pilisvörösvár és Aquincum között a vízépítési, műtárgyépítési és közműkiváltási munkák zajlanak. Mindehhez fűződően épül a Solymárra vezető út és a hozzákapcsolódó új, külön szintű csomópont, illetve P+R parkolók is – tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Loppert Dániel kommunikációs vezető kitért arra is, hogy ezzel párhuzamosan a szakemberek a biztosítóberendezéseket telepítik, a Pilisvörösvár-Piliscsaba szakaszon pedig olyannyira előrehaladott állapotban van ez a munkafázis, hogy itt már megkezdődtek a tesztelések és a vizsgálatok is.

A következő hónapokban az Óbuda-Pilisvörösvár szakaszon is ez a munkafázis zajlik majd, valamint az Északi vasúti összekötő híd-Pilisvörösvár között több új – Aranyvölgy, Vörösvárbánya és Szélhegy – megállóhely kivitelezése is folyik. A megállóhelyek környezetében már a P+R parkolók is épülnek. A korábbi állomások esetében pedig jól haladnak az épületek felújítási munkái, melyek az ütemterv szerint a teljes vonal átadására be is fejeződnek.

Nyáron végre indulhat a vonatozás az Esztergom-Budapest vonalon

Pilisvörösváron emellett az aluljáró építése is terv szerint halad és jelenleg a szerkezet 90 százalékos készültségen áll. A szerkezetépítés munkák már teljes egészében elkészültek, legkorábban áprilisban pedig bevezetik a forgalmat az aluljáróba. Ekkor azonban még a 10-es út egy része nem a végleges nyomvonalán fog haladni. A mostani terelőút elbontása után, a forgalom átterelésével a végleges nyomvonal átadása és az utómunkálatok befejezése a nyár folyamán várható.

A jelenlegi tervek szerint június 19-én, a nyári menetrendváltással fog megindulni a vonatforgalom az egész vonalon. Akkor azonban még a megszokott Siemens kocsikkal, az új, Flirt vonatok a vonal villamosítása után 2016-ban kezdhetik a szolgálatot Esztergom és Budapest között.

Útépítés a vasút mellett
Két jelentős útépítési beruházás is kapcsolódik a vasútfejlesztéshez, melyek közül az ürömi T-csomópont korforgalommá alakítását a 10-es út mentén élők gyakorlatilag egy emberként várják lélegzetvisszafojtva. A NIF tájékoztatása alapján, a munka itt is a terv szerint halad: elkészült a Borosjenői patak átvezetését szolgáló, nagy átmérőjű, hullámosított acél lemezhíd útburkolaton kívüli része, valamint a nagytömegű földmunka egy része.

Ha az időjárás engedi, folytatódik a földmunka, és épülhetnek az útburkolati rétegek a körpálya jelenlegi, burkolaton kívüli részén. Addig a munka az autószerviz mögötti út megközelítését szolgáló kishíd építésén folyik. A műszaki átadás záró időpontja ez év július eleje” – részletezte a Loppert Dániel.

Az infrastruktúra fejlesztő kommunikációs vezetője hozzátette, épül továbbá az ürömi csomópont és Kocsis Sándor utca közötti külön szintű kereszteződés is, valamint folyamatban van az Aranyvölgy utca kiszélesítése is. A tervezési munkák elkészültek, a közmű engedélyeztetés zajlik. A kivitelezési munka keretén belül már befejeződtek a külterületi épületbontások, a szükséges fakivágások, lőszer mentesítések valamint a kerítésbontások. A földmunkák a téli időjárás miatt még nem indultak el, de ezzel együtt a projekt tervezetett befejezése idén ősz vége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 10:14, kedd | Helyi

Magyar Nagydíj

Motoros mentő és autómentő is szolgálatban lesz a hétvégén az M3-as autópályán

2024. Június 25. 13:36, kedd | Helyi

ELTŰNT HOLTSÁG AMINA MIRIAM

Eltűnés miatt keresi a Komáromi Rendőrkapitányság a 14 éves lányt.

2024. Június 21. 22:26, péntek | Helyi

Látványos tudományos műsorral készül a Richter a Múzeumok Éjszakájára

Június 22-én, szombaton a Múzeumok Éjszakáján a Duna Múzeumban lélegzetelállító tudományos show-t mutat be az esztergomi rendezvény támogatója, a Richter Gedeon Nyrt.