Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Június 06. 05:53, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Nyitnak a szabadtéri színházak

Nyitnak a szabadtéri színházak

A kőszínházak zárását követően nyílnak a szabadtéri színházak, amelyek az idén is gazdag programmal várják a közönséget, számos kiegészítő programot is ajánlva látogatóiknak.

Gedeon József igazgató a Szabadtéri Színházak Szövetsége keddi budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy ebben az évben a Nemzeti Kulturális Alap ismét kiírta a kiemelt nyári fesztiválok pályázatát. Ez tavaly elmaradt, idén viszont a pályázati keret is emelkedett: a szabadtéri színházak összesen 218,5 millió forint támogatást kaptak.
Mint mondta, ennek ellenére mégsem nyerhetett mindenki támogatást, néhány színház - köztük az esztergomi várszínház, a zsámbéki színház és a zalai nyári színház - kiesett abból a szabadtéri színházi pályázati körből, amelybe korábban tartozott, átkerült a független színházakkal közös kategóriába, itt azonban még nem írták ki a pályázatot.
A szabadtéri színházak a módosított előadóművészeti törvény által meghatározott három új kategória közül nem kerülnek a kiemelt színházakéba, így 2013-tól pályázaton nyerhetnek támogatást az egyéb kategóriába kerülve, ahol számos különböző előadóművészeti szervezettel kell versenyre kelniük, és a támogatás nem garantált.
A Gyulai Várszínház igazgatójaként Gedeon József elmondta: összművészeti fesztiválra készülnek, opera, film, képzőművészet, koncert és tánc is szerepel programjukban. A Gyulai Várszínház nyári évada június 29-től augusztus 12-ig tart, a 49. évad is a Körös-völgyi sokadalommal nyílik. Az első előadás július 1-jén lesz: Erkel Ferencre emlékezve a zeneszerző ritkán hallható műveit tűzik műsorra. Négy új bemutatót tartanak: az első Füves könyvek címmel készül, a második a VIII. Shakespeare Fesztivál keretében lesz, fókuszában A vihar című darabbal; a drámát Szergej Maszlobojscsikov állítja színpadra, de a fesztiválon látható lesz Silviu Purcarete Vihar-rendezése is. A harmadik bemutató Székely János Mórok című műve, a negyedik a Chioggiai csetepaté, emellett vendégjátékok is szerepelnek a műsoron. Július 17-én megrendezik Gyulán a Népzenei és Világzenei Fesztivált, június 21-én pedig a XXI. Gyulai Vár Jazz Fesztivált világhírű muzsikusokkal, köztük a Dave Holland PRISM Quartettel.
Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója elmondta: a június 8-án nyitó Budapesti Nyári Fesztivál három hónapon keresztül három helyszínen mintegy 120 programmal várja a közönséget. A nyitónapon a Városmajori Szabadtéri Színpadon az Abigél című produkció bemutatóját tartják, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertje várja az érdeklődőket. Új helyszínként a Víztoronynál is lesz program, és színházi hajójárat is indul az előadásokra. A Margitszigeten a Báthory Erzsébet című musicalt, Az érinthetetlenek, a Zorba, a The Blues Brothers, valamint a Turandot című produkciót is láthatja a közönség. A városmajori színpadon a Rózsák háborúja és a Szerencsés flótás című művet tűzik műsorra. A fesztiválon a Karinthy Színház, a kaposvári színház és a szabadkai színház is fellép produkcióival.
Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza igazgatója arról beszélt, hogy június 22. és 30. között 24. alkalommal rendezik meg a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválját, amelyen 32 színtársulat 40 produkcióját láthatják a nézők. A Várszínházi Esték programsorozata június 29-én Az égigérő fa című táncos daljátékkal indul, de saját produkcióként szerepel a műsoron a Szegény gazdagok című darab is.
Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója arról számolt be, hogy az idén 30 éves színház négy bemutatót tart, köztük nyolc előadásban a Chioggiai csetepatét láthatják a nézők. Emellett az Akárki, az Isten előszobája és az Egy elsurranó patkány című produkciót is műsorra tűzik, amelyet Kristóf Ágota halálának évfordulója alkalmából mutatnak be.
A Szegedi Szabadtéri Játékok programját Fábián Barbara sajtóreferens mutatta be. A Dóm téren öt előadást láthat közönség: június 6-án a Jekyll és Hyde című musicalt, majd Novák Ferenc Hegyen-völgyön lakodalom című néptánc-produkcióját, júliusban - egy előadásban - a Parasztbecsületet és a Bajazzókat, augusztusban pedig Szarka Tamás Mária című musicaljét Vidnyánszky Attila rendezésében, a Mágnás Miskát pedig Alföldi Róbert színrevitelében. Emellett az újszegedi szabadtéri színpadon is várják a közönséget.
A Szentendrei Teátrumot képviselő Juhász Károly művészeti vezető a fiatalok felé való nyitást emelte ki. Csütörtök esténként felolvasószínházat, előadóesteket szerveznek, pénteken és szombaton este színházi előadásokat tartanak, a vasárnap pedig a gyerekeké. A programsorozatban, amely a Szentendre Táncegyüttes produkciójával kezdődik július 29-én, szerepel a Merlin, avagy isten, haza, család, a Kramer kontra Kramer, A vihar, A mizantróp, a Mert a mamának így jó, a Képmutatók cselszövése című előadás és Udvaros Dorottya Mégis szép című estje.
Horányi László, a Vár-Színház Esztergom ügyvezetője elmondta: állami és városi támogatás nélkül valósítják meg programjaikat, így saját bemutatót nem tartanak. Idén a központi szerepet a zene tölti be a programok között, de határon túli előadásokat is láthat a közönség.

Címkék: Kultúra-színház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során