Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Február 16. 17:13, hétfő | Helyi
Forrás: ITE

Okosbicikli, hidrogéncellás kerékpár és a kétkerekű, amit szerelni sem kell

Okosbicikli, hidrogéncellás kerékpár és a kétkerekű, amit szerelni sem kell

A kerékpározás aranykorát éli: egyre többen pattannak nyeregbe, hogy biciklivel közlekedjenek munkába, iskolába és egyre többen túráznak kerékpárral.

A nagyvárosok kerékpárosainak persze nem könnyű a helyzete a sok autó között, bár ma már számtalan technológiai újítás könnyíti meg a dolgukat. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

A kerékpározásnak számos jótékony hatása van az egészségünkre nézve, hiszen megdolgoztatja a szívet, vagyis javítja a szív- és érrendszer állapotát, kíméli az ízületeket, feszesíti a comb-, és farizmokat, a vádlit, valamint a gerinc állapotára is kiváló hatással van. A biciklizés emellett a környezetünk állapotát sem rontja – szemben az autóval – nem bocsát ki káros anyagokat, nem légszennyező, és előállítása is kevesebb erőforrást, energiát emészt fel, nem utolsósorban pedig a működtetéséhez sem használ természeti erőforrást. Nem véletlen, hogy a vidéki lakosság mellett a környezettudatos városlakók is egyre nagyobb kedvvel használják, akár munkábajáráshoz, akár iskolába, akár a hétvégi kiránduláshoz. A nagyvárosok és cégek vezetése pedig igyekszik mindezt ösztönözni: ma már némelyikük fizet is azért, ha valaki két keréken jár a munkahelyére, és számos kampánnyal, népszerűsítő programmal is igyekeznek felhívni rá a figyelmet. Ugyanakkor egyre több technológiai újítás (készíttethetünk akár teljesen egyedi biciklit) jelenik meg a piacon, amelyek még könnyebbé és balesetmentesebbé szeretnék tenni e közlekedési módot.

Izzybike – az összecsukható városi

Egy lengyel feltaláló, Marek Jurek fejlesztette ki azt az összecsukható biciklit, amelynek a sorozatgyártására egyelőre még várni kell, ám olyan újításokat tartalmaz, ami könnyebbé teheti a nagyvárosok lakóinak életét. Újítása, hogy nem a hátsó, hanem az első kerekeket lehet lábbal meghajtani, így lehetővé válik egy kényelmesebb, háttámlás ülés kialakítása. Emiatt meghajtása rendkívül könnyű, és összecsukhatósága miatt könnyen tárolható és szállítható.

Hidrogéncellás kerékpár

Az egyik ausztrál egyetemen fejlesztették ki azt a kerékpárt, melynek a meghajtása hidrogéntartály segítségével történik. A tartályból – mely 2,5 kg hidrogént tárol – a hidrogéncella áramot állít elő, ami egy lítiumos akkumulátort tölt fel, ez hajtja meg a bicikli motorját. A kifejlesztett technológia lehetővé teszi, hogy 25 km/h-s sebességgel 125 km-t tegyünk meg, csúcssebessége egyébként 35 km/h. A hidrogéncella 738 kWh kapacitást rejt, a prototípusa elkészült, ám sorozatban még ezt a kerékpárt sem gyártják egyelőre.

A bicikli „okosítása”

Ma már számtalan „okoskütyü” létezik, amelyek elsősorban a városi biciklizést könnyítik meg, ha kerékpárunkra szereljük és összekapcsoljuk az okostelefonunkkal. A legújabb készülék funkciói közül csak néhányat említünk: van rajta index, féklámpa, láthatod a pulzusodat, a telefonod töltöttségi szintjét, navigációt, lopásgátlót tartalmaz, a markolat mellett távirányítóval rendelkezik, és még számos dologgal, kényelmi funkcióval bővíthető a fejlesztők szerint, hogy még gazdagabb és okosabb legyen.

Ezt a biciklit már szerelni sem kell

A szerelés nélküli kerékpárt egy informatikai fejlesztő találta ki, aki korábban bicikliszerelőként dolgozott, tehát volt rálátása a témára. A kifejlesztett kerékpáron nincs lánc, nincs felnifék és nincs külső váltó sem, vagyis igyekeztek mindazon elemeket kiiktatni, amelyek elromolhatnak. A Priority Bicycles olyan innovatív városi kerékpárokat kínál, amelyeket nem kell szerelni, így ezzel a tulajdonosaik időt, energiát és pénzt spórolhatnak meg. A váltó és a felnifék kiiktatásával a kerékpár évekig üzemképes, szerelés nélkül is. Legnagyobb újítása, hogy lánc helyett fogasszíjjal működik a meghajtás. Mivel ez kenőanyagot nem igényel, nem keni össze a ruhánkat, és sokkal tartósabb és csendesebb, mint a lánc.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.