Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Október 07. 07:42, hétfő | Helyi
Forrás: lvp/ Fotó: Szövetség Esztergomért Összefogás

Október 6: Esztergom is megemlékezett a nemzeti gyásznapon - VIDEÓ

Október 6: Esztergom is megemlékezett a nemzeti gyásznapon - VIDEÓ

Vértanú hőseink példája és halála azt üzeni nekünk és a jövendő magyarjainak, hogy az áldozathozatalból mindig új élet sarjad – mondta György Róbert esztergomi Fidesz-elnök az aradi vértanúk megemlékezésén vasárnap.

Október 6-án vasárnap, 17 órakor tartott megemlékezést Az aradi vértanúk tiszteletére az esztergomi Pöttyös téren a Fidesz Esztergomi Alapszervezete, a KDNP Esztergomi Szervezete, a Fidelitas Esztergomi Csoportja, a Rudnay Egyesület és az Esztergomi Polgári körök.

A megemlékezésen Fehérvári Lajos plébános Damjanich János imáját idézte a megjelenteknek, majd György Róbert mondott beszédet. A Fidesz esztergomi elnöke egyebek közt kifejtette, hogy „vértanú hőseink példája és halála azt üzeni több mint másfél évszázaddal később nekünk és a jövendő magyarjainak, hogy az áldozathozatalból mindig új élet sarjad. Szavaik még akkor is cselekvésre köteleznek a magyarságért bennünket, ha a sok vérzivataros időszak, elnyomás és nehézség után most Magyarország jó úton halad, erősödik, jobban teljesít, őrzi függetlenségét és ezen a jobbító, gyarapodást hozó úton megy tovább előre.”

Október 6. Megemlékezés Esztergom

Németh József, a Rudnay Egyesület elnöke ezt követően kitért arra, hogy 1849-ben Magyarország megfosztatott az önálló létezés és az önálló fejlődés lehetőségétől. A szabadságharc azonban új utat nyitott az ország történelmében, Arad pedig a magyar Golgota lett népünk emlékezetében. Hozzátette, hogy az aradi vértanúk példája arra tanít benünket, hogy mindig világos, megvalósítható célokért kell küzdenünk, hőseink nem a múltért, hanem a jövőért haltak meg.

Szerencsés Gergely a KDNP titkára ezután elmondta, hogy bár Magyarország visszanyerte szabadságát, de csaták, háborúk ma is folynak Magyarországon, amiket a gazdaság és a politika eszközeivel vívnak. A titkár hangsúlyozta, mindezek ellen összefogva kell fellépnünk.

Esztergom megtette az első lépést ebbe az irányba, mert kialakul az elkötelezett szándék az összefogásra, hogy újjáépítsük városunkat, és újra büszkén mondhassuk mi esztergomiak, hogy esztergomiak vagyunk és joggal várhassuk el, hogy elismeréssel tekintsenek ránk, mint a magyar állam katolikus fellegvárára, mely nemzetünk történelmének egyik alapköve”.

Végül Heer Ádám, a Fidelitas Országos Választmányának alelnöke szólalt fel, aki kiemelte, hogy az aradi vértanúk üzenete az, hogy a haza, a közösség szolgálata előrébb való, mint a fényes jutalom. A jelenkor nemzedékének pedig az a feladata, hogy a mindennapi életében magáévá tegye ezt az üzenetet, és átadja ezt az utána következő nemzedékeknek.

A megemlékezést koszorúzás zárta, mely során a Szövetség Esztergomért Összefogás alapító tagszervezetei és a Polgári Körök jelenlévő résztvevői együtt helyezték el koszorújukat a vértanúk emlékművénél.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.