Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Október 27. 05:00, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Oldalkocsiban takarmány és építőanyag? A környék útjait járja ez a Jawa 634!

Oldalkocsiban takarmány és építőanyag? A környék útjait járja ez a Jawa 634!

Ha Ben Hur a 80-as években Csehszlovákiában élt volna, szekere az oldalkocsis Jawa 634-es lenne.

Hogy 1980 mitől maradt meg a történelem lapjain? Indira Gandhi újra elnök lesz, 88 évesen meghal Josip Broz Tito a Láncos kutya, Farkas Bertalan űrsétája, XXII moszkvai olimpiai játékok, az Örs vezér téren felépül nyugati mintára a Sugár, kitör minden idők egyik legpusztítóbb vulkánja a Mount Saint Helens, Szaddam Husszein megtámadja Iránt, Ronald Reagan lesz az USA elnöke.

A nagy nemzetközi és hazai események közt egy kicsiny Duna parti faluban, Lábatlanon megveszi élete nagy álmát Kovács Sanyi bácsi. A vidéki munkásember jellegzetes kora szokásaihoz, kertes háza mögött haszonállatokat tart. Tyúk, kakas, liba, kacsa és malac, amik munkát és élelmet adnak a családnak. A takarmányszállítást Sanyi bácsi egy merész ötlettel előállva, oldalkocsis Jawa-val oldaná meg. Látott már ilyet eleget. A világháború végén Tardos és a környékbeli falvakban sok német oldalkocsis fogatot hagyott hátra a Wehrmacht. A jó parasztok bizony befogták munkára a harci szekereket. Fát, terményt, építőanyagot és jóformán mindent szállítottak, ami belefért. Sanyi bácsi a Keravill kirakata előtt álldogálva a bordó csodára pillantva, megoldva látta a problémáit. A 634-es Jawa addig kellette magát, amíg egy napon Sanyi bácsi összefogta a parketta alá rejtett dohos, postagumival átkötött papírpénzeket és beballagott a Keravillba.

Ritkán látni ilyen gyönyörű 1980-as Jawa 350-es oldalkocsis motort. Gazdája már a fiatal Garai Dani, aki 20 évesen a veterán motorozás világát választotta a mai trendi szokások helyett. Felújított és megmentett egy hanyatló állapotú műszaki alkotást, számtalan élményt szerezve vele. A teszt helyszíne a Piszkei vasútállomás és az Eternit főportája.

És, hogy hogyan került Danihoz a kétkerekű, illetve mi a története, mire képes? Azt a motoverzum.com csapata mutatja be ITT!

Címkék: jawa, lábatlan, motor, tardos, teszt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.