Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. November 23. 07:51, péntek | Helyi
Forrás: MTI / MTI Fotó: Kallos Bea

Olimpiai fotókból nyílik kiállítás Esztergomban

Olimpiai fotókból nyílik kiállítás Esztergomban

A londoni olimpia emlékezetes pillanatait, magyar vonatkozású sikereit megörökítő fotókból nyílt kiállítás Döntő pillanat címmel csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeumban. A tárlat a főváros után Esztergomba is érkezik.

Az olimpikonokra mindig emlékezünk, sikereik részei a közösség saját magáról alkotott képének” - emlékeztetett az MNM és a Digitális Fotó Magazin által rendezett tárlat megnyitóján a múzeum főigazgatója. Csorba László kiemelte, hogy a modern muzeológia úgy tekint a jelenre, mint „a jövő múltjára”, ezért feladatának tekinti, hogy saját korának tárgyi emlékeit is gyűjtse, többek között az olimpiákét.

Bánkuti András szakmai kurátor, a Digitális Fotó Magazin főszerkesztője elmondta: a sajtófotósok munkája ma már nem egyszerűen arról szól, hogy lehetőleg a legjobb képet készítsék el, hanem az is feladatuk, hogy ezt kollégáikat megelőzve tegyék közzé. Munkájuknak köszönhetően az olimpikonokról általában az örömteli képek élnek az emberek emlékezetében – jegyezte meg, hozzátéve: a győzelem mellett a kiállítás a kemény küzdelem pillanatait is felidézi.

Bánkuti András az MTI-nek elmondta, hogy a tárlat Balogh László (Reuters), Beliczay László, Illyés Tibor, Kollányi Péter, Kovács Anikó, Kovács Tamás (MTI/MTVA); Huszti István (Index), Tuba Zoltán (Origo), valamint Szalmás Péter (Népszava) mintegy 80 nagyméretű fotóját vonultatja fel, 106 képpel pedig kivetítve találkozhatnak a látogatók.

A felvételek 2013. január 13-ig lesznek láthatók a Magyar Nemzeti Múzeumban, utána más városokban – többek között Sárospatakon és Esztergomban – rendeznek belőlük kiállítást.

A fotókiállítással egy időben nyílt meg az MNM további relikviákkal bővített, Ötkarikás magyarok című olimpiatörténeti tárlatának megújított változata.

Az esemény alkalmából a Nemzeti Múzeum a londoni olimpia magyar érmeseinek örökös belépőket ajánlott fel, melyeket Szilágyi Áron és Kökény Roland olimpiai bajnokok, valamint Tóth Tamás kétszeres ezüstérmes paralimpikon vett át Csorba Lászlótól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.