Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Május 10. 10:52, szombat | Helyi
Forrás: hidlap.hu

Online aláírásgyűjtés a magyar értékekért - esztergomi sajtótájékoztató VIDEÓ

Online aláírásgyűjtés a magyar értékekért - esztergomi sajtótájékoztató VIDEÓ

Internetes aláírásgyűjtést indított a Fidesz a magyar föld, a szabad pálinkafőzés és a magyar akác megvédése érdekében, mondta Turi Kovács Béla, az országgyűlés fideszes korelnöke pénteken Esztergomban.

A magyar termőföld, a magyar akác és a magyar pálinka védelmével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót május 9-én délelőtt Esztergomban Turi-Kovács Béla, a Fidesz-KDNP parlamenti frakciójának korelnöke, a Kisgazda Szövetség elnöke. Mint fogalmazott: nemzeti küzdelemmé vált a magyar szuverenitás megvédése az unióba, amellett, hogy Magyarország az Európai Unió teljes jogú, teljes körű és szilárd tagjai kíván lenni.

Nem ismerjük el a jogosítványokban a kettős mércét – mondta Turi-Kovács Béla annak kapcsán, hogy Brüsszel korábban kifogásokat emelt a magyar földtörvény miatt, illetve amiatt, hogy az unió bele akar szólni, hogy a magyarok mennyi és milyen pálinkát főzzenek és milyen fákat neveljenek vagy vágjanak ki. Turi-Kovács Béla hozzátette: a brüsszeli bürokraták megint a magyar érdekeket sértve tüsténkednek. A politikus elmondta, hogy az új földtörvény révén meghiúsult azon külföldi befektetők szándéka, akik arra vártak, hogy zsebszerződéseken keresztül magyar termőföldhöz jutnak.

Esztergom - magyar érték

Mint ismert, a májustól hatályos új földforgalmi törvényt számos bírálat éri uniós körökből, a pálinkával kapcsolatban pedig az Európai Bíróság a közelmúltban döntött úgy, hogy nem tartható fenn a házi párlatkészítés és a bérfőzetés adómentessége. Magyar értelmezések szerint Brüsszel határozottan támadja a méhészet szempontjából fontos akácot is, ezért Orbán Viktor miniszterelnök "kegyelmet kért" a növény számára José Manuel Barrosótól, az Európai Bizottság elnökétől.

„A szabad pálinkafőzés miatt kötelezettségszegési eljárás zajlik az ország ellen, a magyar akác ügyében egy rendeletalkotás körüli küzdelmet vív az ország, és a földügyekkel kapcsolatban is "hirtelen kötözködni kezdett Brüsszel" – fogalmazott korábban Fazekas Sándor vidékfejlesztési. Mint mondta, nem hagyható, hogy brüsszeli bürokraták beleszóljanak, miképpen főzzék a magyarok a pálinkát, milyen fákat ültessenek és hogy a magyar földtörvény milyen garanciákat tartalmazzon.

A Fidesz-KDNP szerint a magyar földtörvény Európa egyik legerősebbje, de ha kifogások érik, még több garancia építhető bele annak érdekében, hogy a magyar földet magyar gazdák vásárolhassák meg. Közölte, kifogás a földbizottságokkal kapcsolatban fogalmazódott meg. Az adott településen, a helyi közösség érdekeit megjelenítő, a gazdák által megválasztott testület vétójoggal rendelkezik bizonyos kérdésekben.

Esztergom - magyar érték

A magyar akácot hungarikumnak tekinti a kormány, a táj elválaszthatatlan részének, az értékes épület- és tűzifa nélkül elképzelhetetlen a magyar méhészet, az erdőállomány harmadát alkotó akác a mézmennyiség mintegy felének megtermeléséhez járul hozzá. Mintegy 19 ezer méhészet van Magyarországon és csaknem 90 ezer ember megélhetése függ a hazai méztől, amely a világon a legnagyobb sűrűségű.

Turi Kovács Béla az esztergomi sajtótájékoztatón hangsúlyozta: valamennyi kérdésben megtalálják a jogi megoldást arra, hogy hungarikumunk, a pálinka megmaradjon. A kormány a tervei szerint a következő tíz évben elérné, hogy a pálinka világmárkává váljon, olyan nemzeti italként jelenjen meg külföldön, amely erősíti az ország hírnevét. „Ráadásul korántsem csak a pálinkafőzésről van szó: meggyőződésünk, hogy a pálinkafőzés megteremtésének lehetőségével ismét életre kelnek a magyar gyümölcsösök, ami hosszú távon egyértelműen a magyar mezőgazdaság, a magyar gazdák, a magyar emberek érdeke” – fogalmazott Turi Kovács Béla.

A Fidesz-KDNP által indított, a magyar föld, a szabad pálinkafőzés, a méz és az akác védelmében indított online aláírásgyűjtés IDE kattintva érhető el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.