Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. December 15. 09:59, szombat | Helyi
Forrás: MTI / foto: infogyor.hu

Ónos esőben ne induljunk útnak

Ónos esőben ne induljunk útnak

Az utak sikosságmentesítését is akadályozza az ónos eső, ezért a közútkezelők azt kérik a lakosságtól, hogy aki teheti, ilyen időben ne induljon útnak.

A Magyar Közútkezelő Nonprofit Zrt. pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a síkosságmentesítés ónos eső esetén kevésbé hatásos. Ugyanakkor a társaság munkagépei még az ónos eső megérkezése előtt megelőző sózást végeznek az utakon.

Mint kifejtették: amíg az ónos eső esik, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. sószóró gépeinek is a jeges, balesetveszélyes úton kell haladniuk, és a kiszórt só kevésbé fejti ki olvasztó hatását a folyamatos csapadék miatt. Eredményes munkát csak akkor tudnak végezni a cég szakemberei, ha az ónos eső elállt.
„Ekkorra azonban már sok helyen a sószórók munkáját nehezítik az utakon keresztbefordult autók, így előfordulhat, hogy a társaság járművei emiatt késlekednek” – jegyezte meg a közútkezelő. Ezért a közlekedőket nyomatékosan arra kérik, hogy az ónos esőben érintett területeken lehetőleg ne induljanak útnak.

Az autósok indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform telefonos szolgálatán, a megyei ügyeleteken. Emellett a társaság weboldalán (www.kozut.hu) is naponta többször frissítik az útállapotokra vonatkozó információkat, továbbá hasznos téli közlekedési tanácsokat is találhatnak az érdeklődők - olvasható a közleményben.

A Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt. is kiemelte MTI-hez eljuttatott közleményében, hogy amíg az ónos eső esik, a folyamatos csapadék miatt az utakra kiszórt hintőanyag kevésbé hatásos. Így eredményes munkát csak akkor tudnak végezni, miután az ónos eső elállt. A fővárosi lakosságot ezért arra kérték, hogy amennyiben ónos eső kezd esni, lehetőség szerint ne induljanak el gépjárműveikkel.

A szombaton várható ónos eső miatt három megyére, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezeken a területeken több órán át tartó ónos esőre kell készülni. További hat megyére - Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest -, valamint a fővárosra citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, szintén az ónos eső miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT