Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Szeptember 15. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Orbán Berlinbe megy, a használt autók özönlenek, az iskolafenntartás új értelmet nyer - Lapszemle

Orbán Berlinbe megy, a használt autók özönlenek, az iskolafenntartás új értelmet nyer - Lapszemle

Mégis a felsőoktatási intézmények fenntartásában maradnak a gyakorlóiskolák, noha szó volt arról, hogy ezek is közvetlenül állami fenntartásba kerülnek – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) megbízott elnöke. Október elején Orbán Viktor miniszterelnök munkalátogatásra utazik a német fővárosba, ahol fogadja őt Angela Merkel kancellár – tudta meg a Magyar Nemzet. Eddig kétszer annyi használt autó érkezett külföldről, mint egy évvel korábban, így minden második forgalomba helyezett személygépjárműnek származik másodkézből – írja a mai Napi Gazdaság.

„Az állami intézményfenntartás egyenlő hozzáférést, biztonságot és kiszámítható iskolarendszert teremt az egész országban” – hangsúlyozta Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnöke a Magyar Hírlapnak adott interjúban. Hozzátette: az oktatás színvonala semmi esetre sem függhet attól, hogy egy önkormányzat anyagi nehézségekkel küzd vagy sem. Mint mondta, a 2013. január 1-jétől az óvodák kivételével a közoktatási intézmények fenntartását ellátó központ létrehozása éppen azt a célt szolgálja, hogy iskolákat ne lehessen pusztán azért bezárni, mert az önkormányzat pénze elfogyott. Marekné Pintér Aranka emlékeztetett arra, hogy az új köznevelési törvény értelmében már nyolc beiskolázott gyerek esetén alsó tagozatot kell indítani minden településen. „Azt szeretnénk, hogy az állami átvétel azt jelentse, hogy még gondosabb kezekbe kerül az intézmény, amely továbbra is a településé, a helyi közösségé marad” – fogalmazott a központ vezetője, aki egyúttal arról is beszélt, bár volt szó arról, hogy a gyakorlóiskolák is állami fenntartásba kerülnek, ezek mégis a felsőoktatási intézményeknél maradnak.

***

Két amerikai multinacionális cég jelenti be még az ősszel, hogy bővíti magyarországi kapacitásait – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár. A lap megtudta, hogy október elején Orbán–Merkel-találkozó lesz Berlinben, ahol a kohéziós támogatásokról is egyeztetnek. A megbeszélésen szó lesz a gazdasági együttműködésről, a stratégiai kapcsolatok szorosabbra fűzéséről és az Európai Unió előtt álló legnagyobb kihívásokról. Az év végén lezárul a következő hétéves uniós ciklus, a 2014–2020-as költségvetés megtárgyalása, amely sok vitára ad még okot. Az államtitkár elmondta, a jelenlegi előterjesztés a kohéziós források csökkentésével számol, holott a kohéziós politika az egyetlen olyan eszköze az EU-nak, amely bizonyítottan gazdasági növekedést tud előidézni. A jelenlegi állás szerint az Európai Bizottság javaslatára a kohéziós támogatások 27 százalékát veszti el hazánk, ami azt jelenti, hogy a 2007–2013 között igényelhető 25 milliárd euró helyett 2014-től csak 18 milliárd eurónyi támogatás fog a rendelkezésünkre állni. Hozzátette: ennek megakadályozásán keményen dolgozik a kormány, minden bizonynyal erről is szó lesz a találkozón.

***

A Napi Gazdaság arról számol be, hogy júliusban és augusztusban több használtan behozott autóra került rendszám a magyar piacon, mint újra. Az év első nyolc hónapjában így 34,5 ezer másodkézből származó kocsit helyeztek forgalomba, ami egyrészt pontosan a duplája az egy esztendővel korábbinak, másrészt alig marad el az újautópiacon mért 35,8 ezres darabszámtól - derül ki a DATAHOUSE statisztikáiból. A növekedés tempója az év hátralevő hónapjaiban minden bizonnyal csökkenni fog, ugyanis az őszi-téli bázisadatok már magasabbak lesznek, hiszen tavaly épp a nyár végétől pörgött fel a használtautó-import, a jogszabályi változásoknak köszönhetően. Azt feltételezve, hogy a havi átlagos darabszám nem változik túlzottan az év utolsó harmadában, illetve az újautópiac augusztusban tapasztalt fékeződése sem lesz tartós, a lap számításai szerint az év egészében is nagyjából 50-50 százalék lehet a két szegmens aránya a forgalomba helyezéseken belül. Ez jelentős változás 2011-hez képest: az elmúlt évben még 45,1 ezer új és 31,3 ezer használt autót helyeztek forgalomba. A használtautó-piacon összességében stagnáló eladási számokról, hibahatáron belüli csökkenésről számolt be a Napi Gazdaság kérdésére Horváth Zoltán, a Weltautó márkaigazgatója is. A piac továbbra is kettős, sokan keresik a fiatal, 1-3 éves, jól felszerelt autókat, a márkák népszerűségében azonban nem tapasztalt változást a társaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el

2024. Április 30. 06:00, kedd | Belföld

Látványos fotókon a Magyar Honvédség gyakorlata