Városlista
2024. június 29, szombat - Péter, Pál

Hírek

2024. Június 11. 07:40, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Orbán Viktor: Európában a békepártiak győztek

Orbán Viktor: Európában a békepártiak győztek

Európában a békepártiak győztek - értékelt Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az M1 aktuális csatornán hétfő este sugárzott interjúban.

Az EP-választás egy lehetőség volt a háborúba sodródás lelassítására. "Ha innen nézzük, akkor az történt, amit szerettünk volna" - mondta a miniszterelnök.

Franciaországban meg is állították ezt a folyamatot. Ott olyan nagy erővel győztek a békepártiak, hogy új parlamenti választást kellett kiírni. "Várjuk Donald Trump elnök urat, hogy a második félidőt hozza le az Egyesült Államokban, és akkor meglesz a béke" - tette hozzá Orbán Viktor.

Kiemelte, hogy EP-választáson még soha ennyien nem szavaztak a Fidesz-KDNP-re, ugyanis a kormánypártok több mint kétmillió szavazatot kaptak. Ez Európa-rekord eredmény, messze a legnagyobb támogatottság, amelyet politikai szereplő kapott - jelentette ki Orbán Viktor az elért 44,6 százalékról.

Hozzáfűzte, három-négy országban kötelező a választásokon való részvétel, ott értelemszerűen magasabb a részvételi arány, de a magyarországi 57 százalék "az élmezőnybe repít minket", és azt mutatja, hogy "a magyar demokrácia él és virul". Köszönetet mondott a választópolgároknak, "akik felállították ezt a fantasztikus rekordot".

A mozgósításról elmondta: mindig van jónéhány százaléknyi honpolgár, akit föl kell keresni, hogy elmenjen választani, ezért a mozgósítás kulcskérdés. Azért volt ilyen magas a részvétel, mert az emberek tudták, hogy nagy a választás tétje, háború és a béke között kell választani, és tudták, hogy akkor van esély győzelemre, ha minden választót megkérnek, hogy menjen el szavazni.

A Tisza Párttal kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott: "bonyolította az életünket". Még bonyolultabbá tette az eleve bonyolult választást, mert két ellenzéket kellett legyőzni, a régit is és az újat is. Legyőzték az újat is, 14 százalékkal, amit különösen értékes eredménynek lát, így, hogy nem egységes ellenzékkel, hanem két különböző ellenzékkel kellett megküzdeni.

Az önkormányzati választásról közölte, vannak olyan városok, ahol megőrizték a bizalmat, sőt növelték a támogatást, szereztek vissza nagyvárosokat, de veszítettek is el városokat. A tanulság, hogy jobban kell dolgozni, csak az alázatos munka segíthet - szögezte le Orbán Viktor, hozzátéve, mindig a munkában hitt, a kampány csak "a végkifejlet".

Örömét fejezte ki, hogy nem vesztettek el több várost, mint amit megszereztek, hogy Budapesten nem gyengültek meg, és hogy "utcahossznyi előnnyel" megnyerték az EP- választást "ebben a nehéz, háborús helyzetben".

"Nagyon bonyolult térben kellett irányítani a kampánygépezetet" és még bonyolultabbá tette a választást, hogy "közben egyik szemünk sarkából az európai pártokra kellett figyelnünk" - folytatta a miniszterelnök. Emlékeztetett: az volt az üzenete, hogy háború vagy béke, és az EP-választás lehetőség arra, hogy a háborúba sodródást lelassítsuk vagy megállítsuk, először Európában, aztán Amerikában. Ha ez nem sikerül, "ha ezt a két félidőt nem tudjuk lehozni", akkor hamarosan "kötésig fogunk állni egy háborúban".

"Az történt, amit elterveztünk, amit szerettünk volna, ezt a vonatot sikerült lelassítani, de meg is lehet állítani, Franciaországban például politikai földindulás történt, olyan nagy arányban nyertek a békepártiak" - fejtette ki Orbán Viktor. Megjegyezte: várják "Trump elnök urat, hogy a második félidőt hozza le az Egyesült Államokban, és akkor meglesz a béke".

A miniszterelnök hangsúlyozta: a 2026-os országgyűlési választásig még van több mint másfél év, amikor "a kormányzati aprómunkát" el kell végezni. Van munka bőségesen: a gazdasági növekedés újraindítására kell összpontosítani, arra, hogy az infláció nehogy megint elszaladjon, hogy meg tudják védeni a nyugdíjakat, hogy megmaradjon a teljes foglalkoztatás, hogy az újraindított otthonteremtési programnak meglegyen a pénzügyi fedezete - sorolta.

"Kormányozni nem lehet kampánylogikában, a kormányzás az ország nyugodt mindennapjairól szól, de közben a szemünket rajta kell tartani a háború és béke kérdésén, mert ha belesodródunk, akkor minden úszik" - figyelmeztetett Orbán Viktor.

Címkék: orbán viktor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 28. 10:05, péntek | Belföld

4 millió 749 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,3 százalék

2024 májusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 36 ezerrel, 4 millió 749 ezer főre nőtt.

2024. Június 28. 07:35, péntek | Belföld

Lázár János: a geszti Tisza-kastély felújítása egy korszak restaurációját jelenti

A geszti Tisza-kastély felújítása nemcsak helyreállításról szól, hanem egy korszak restaurációjáról is - hangsúlyozta az építési és közlekedési miniszter csütörtökön a Békés vármegyei Geszten.

2024. Június 28. 07:21, péntek | Belföld

Letették az új vecsési hadiipari üzem alapkövét

Páncéltörő gránátvetők csövét fogják gyártani az üzemben.