Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Május 25. 18:53, szerda | Helyi
Forrás: index.hu

Orbán Viktor rendkívüli bejelentést tett: megadóztatják a nagy cégeket

Orbán Viktor rendkívüli bejelentést tett: megadóztatják a nagy cégeket

A szerdai kormányülést követően rendkívüli döntést jelentett be Orbán Viktor: megadóztatják a nagy cégeket Magyarországon és létrehozzák a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot.

Ahogy arról beszámoltunk, Orbán Viktor már kora délután posztolt egy fotót a kormányülésről, és megígérte, hogy még szerdán bejelenti a legfontosabb döntéseket. Végül este hat után jelentkezett egy videóval a Facebookon, amelyet azzal kezdett

„A háború elhúzódik, a brüsszeli szankciós politika nem javul és ez együtt drasztikus áremelkedésekhez vezet”.

Hozzátette: a rezsicsökkentés védi ugyan a családokat, de az energiaárak tovább emelkednek, így ez egyre nehezebb. Ráadásul a honvédséget is haladéktalanul meg kell erősíteni. Azzal folytatta, hogy mindeközben az emelkedő kamatok és árak révén a bankok és a nagy multicégek nagyobb haszonra, extra profitra tesznek szert.

"A kormány ezért úgy határozott, hogy létrehoz egy rezsivédelmi alapot és egy honvédelmi alapot. Innen fizetjük majd a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit"

– fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve az is: kötelezik

a bankokat,
a biztosítókat,
nagykereskedelmi láncokat,
az energiaipari és kereskedő cégeket,
telekommunikációs vállalatokat
és légitársaságokat
arra, hogy az extra profitjaik nagy részét ebbe a két alapba fizessék be. Az intézkedések 2022-re és 2023-ra korlátozódnak.

"Akik ebben a háborús helyzetben extra haszonra tesznek szert, azokat arra kérjük, azoktól elvárjuk, hogy segítsék az embereket és járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez. Ahogy vállaltuk, a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést az elhúzódó háborús helyzetben is meg fogjuk védeni"

– mondta a kormányfő, aki szerint a csütörtöki kormányinfón ismertetik majd az intézkedések és pontos részleteit.

Előzmények:Alaptörvény-módosítás, háborús veszélyhelyzet

Hétfőn és kedden is ülésezett a Parlament, kedden döntöttek az Alaptörvény módosításáról. A képviselők 136 igen, 36 nem szavazattal fogadták el a kétharmados támogatást igénylő módosítást. A parlament ugyancsak elfogadta – 136 igen, 45 nem szavazattal – az Alaptörvény-módosítással összefüggésben a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. Arról, hogy az új szabályozás mire ad lehetőséget, itt írtunk részletesebben. Arról pedig, hogy nemcsak az Alaptörvény tizedik, hanem a kilencedik módosításáról is döntöttek, itt olvashat.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden, a miniszteri eskütétel után jelentette be a háborús veszélyhelyzetet.

"A kormány az Alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet. A járvány elleni védekezés alatt bevezetett veszélyhelyzethez hasonlóan ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon, és minden lehetséges eszközzel megvédje Magyarországot és a magyar családokat. Holnap tájékoztatni fogom Önöket az első döntéseinkről"

– emelte ki a miniszterelnök.

(Borítókép: Orbán Viktor a parlamenti országgyűlésen 2022. május 24-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.