Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2023. Március 09. 09:42, csütörtök | Helyi

ÖRMÖHÍR A VÁRMÚZEUMBAN

ÖRMÖHÍR A VÁRMÚZEUMBAN

Az Eurohíd Alapítvány 2023. március 1-jén nyitotta legújabb kiállítását az Esztergomi Vármúzeum nagytermében.

Jankovics János László, Magyar János festőművészek és Tóth Dávid szobrászművész kiállítását nyitotta meg az Eurohíd Alapítvány a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumában, Örömhír címmel. Az evangéliumi témájú kiállítás felkészülést jelenthet Húsvétra a múzeumba látogató közönség számára. A tárlat ma is értelmezhető, modern felfogásban készült alkotásokon keresztül mutatja be az evangéliumok üzenetét.

A kiállítást Csepregi Róbert szemináriumi prefektus nyitotta meg, melyet online tekinthetnek meg:
https://www.youtube.com/watch?v=4_xUHpE_HQc&t=2s

Jankovics János László, az idén 80 esztendős neoszimbolista festőművész a Dunakanyar egyik festője. Verőcén él és dolgozik. Alapítója és elnöke volt a Verőcei Műhely Művészeti Egyesületnek. 1997-től a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja. Több csoportos kiállításon bemutatkozott már Esztergomban, de volt már önálló kiállítása a Kaleidoszkóp Házban Képszonettek címmel, akkor pasztellképeiből láthattak a nézők egy válogatást. A tavalyi évben egy kisebb kamarakiállítást rendeztünk számára a Kapcsolatok Házában, Átváltozások címmel. Jankovics János úgy gondolja, megérett az idő arra, hogy alaposan újragondoljuk, mi történt és főleg most mi történik a globalizált világban az emberi nemmel. Most kiállított alkotásaiban is ezt a változást keresi, bibliai történetek keverednek a modern kor jeleneteivel, amivel felhívja a figyelmet arra, hogy a mai ember számára is fontos Isten keresése. Ahogy Jankovics János elmondja magáról: „Ez utóbbi 20 év óta burjánzó hedonista társadalmi rendet, pénzközpontú gondolkodást - ami ránk telepedett - nevén nevezve, a bomlás televényének tartom. Feleségemmel keresztényként vagy inkább tanítványként kerestük utunkat, és mindig volt továbbvezető út. Ezt most is ugyanígy érzem!”

Magyar János festőművészt is ismerhetik látogatóink csoportos kiállításainkról. A Rondella Galériában nagyméretű, lábakon álló szárnyasoltárokat mutattunk be jelentősebb munkái közül. Jelen kiállításra egy bibliai témájú akvarellmunkáját és kerámia plasztikáit hozta el. Magyar János a Szegedi Tanárképző Főiskolán és a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán szerzett biológia-, testnevelés- és rajztanári oklevelet, mestere Vinkler László volt. Később rajz- és vizuális kultúra tantárgyat tanított a váci Madách Imre Gimnáziumban. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja. Grafikákat, sokszorosított grafikákat, akvarell táblaképeket és kerámia plasztikákat készít. Témái között a táj és annak költészete, a természet ősi elemei, a repülés valóságos és átvitt értelmű ábrázolása, valamint irodalmi- és bibliai utalások egyaránt megtalálhatók. Alkotásait saját emlékeiből, életének pillanataiból építi fel nagyon különös módon, hogy az szóljon a világ végtelenségéről és a halandó ember végességéről egyszerre.

Tóth Dávid szobrászművész is Verőcén él. A Képzőművészeti Főiskolán mesterei voltak Somogyi József, Bencsik István és Karmó Zoltán. A látogatók leginkább köztéri szobrairól ismerhetik a művészt, amelyek nem csak Verőcén, de Budapesten és több magyar városban is megtalálhatók. Főként emlékműveket, portrékat és lovasszobrokat készít. Jelen kiállításon most közelebbről megtekinthetik a budapesti Boldog Meszlényi Zoltán templom bejárata feletti zárókövek gipszterveit, melyek a négy evangélistát jelenítik meg. Köztéri szobrai közül az erődkürti Magyarok Nagyasszonya Monostor kertjében álló Remete Szent Pál márványszobor bronz tervét állítottuk ki. Megtalálható az anyagban a Velencei látomás című kisplasztika is, amely a szobrász által nagyon kedvelt állatábrázolások egyik darabja.
A kiállítás 2023. március 30-ig látható 10:00-16:00 óra között, hétfői napok kivételével. A tárlat múzeumi belépővel tekinthető meg, mivel kizárólag a Nagyterem látogatását nem tudtuk megoldani. Kiállításunk egy plusz program a múzeumba érkezőknek, szeretettel ajánljuk a közelgő ünnepre való lelki feltöltődésre az Esztergomi Vármúzeum és az Örömhír kiállítás együttes látogatását.

Mécses Éva Hilda művészettörténész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT