Városlista
2023. szeptember 25, hétfő - Eufrozina

Hírek

2015. Február 18. 15:28, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Orosz alapítvány állított világháborús emlékművet Tokodon

Orosz alapítvány állított világháborús emlékművet Tokodon

Az első világháború idején Tokod környékén hadifogolytáborokban meghalt orosz, román, olasz és szerb hadifoglyok előtt tisztelgő emlékművet avatott a településen kedden az orosz Békességszerzők és Béke Alapítvány.

Tóth Tivadar polgármester köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy Tokodon négy temetőben nyugszanak a hadifogolytáborokban járványban elhunyt katonák, csaknem ezren.
Az emlékmű Vlagyimir Szurovcev szobrászművész alkotása, Andrej Rubljov Szentháromság ikonjának egyik angyalát ábrázoló nagyméretű bronz dombormű, márvány háttéren. Az alkotás előtt orosz feliratú kőlap állít emléket öt névvel azonosított és nyolcvanhat ismeretlen katonának.

Mihail Lavrenyenko, az emlékművet állíttató szervezet elnöke elmondta, az alapítvány célja, hogy megemlékezzen Európa-szerte azokról, akik áldozatul estek a kontinens harcainak.

Az emlékművet megáldotta Székely János katolikus püspök, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke és Nyikolaj Kim Protojerej, a Magyarországi Ortodox Egyház képviselője. Az avatáson részt vettek Szerbia és Kazahsztán, valamint a Honvédelmi Minisztérium képviselői.

Az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb hadifogolytáborát 1914-1918 között az esztergomi Kis Strázsa-hegy katonai gyakorlóterén rendezték be, kutatások szerint az ott fogva tartottak összlétszáma elérhette a százezret is.

Az összezártság és a rossz egészségügyi viszonyok közé érkezők hamar járványoknak estek áldozatul, kolera és tífusz is pusztított közöttük. A betegeket elkülönítő táborokban helyezték el, majd a halottakat a környéken kialakított temetőkben - néhol tömegsírokban - helyezték örök nyugalomra.

A Békességszerzők és Béke Alapítvány az esztergomi ferences gimnázium egy Oroszországban dolgozó korábbi tanulójának közvetítésével kezdte meg a háborús emlékhelyek rendbe tételét.

A szervezet Esztergomban a Bazilika közelében pénteken állította fel Mindszenty József bíboros életnagyságú, ülő bronzszobrát. Az alapítvány az esztergomi Csalamádé temetőt is felújítja, ahol orosz, szerb, román és magyar katonák nyugszanak. Ott emlékművet is állítanak az első világháborúban a környéken elesett katonák, hadifoglyok tiszteletére.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 22. 21:15, péntek | Helyi

Esztergomban is kiállít az Artézi Csoport

2023. szeptember 9-én nyílt meg a Rondella Galériában a budapesti Artézi Csoport kiállítása, az Eurohíd Alapítvány szervezésében.

2023. Szeptember 20. 09:04, szerda | Helyi

Pölczman Péter fotográfus kiállítása látható a Kapcsolatok Házában

Pölczman Péter fotográfus Tűz és víz című kiállítása nyílt meg a Kapcsolatok Házában, amely 2023. október 29-ig tart nyitva az érdeklődő közönség előtt.

2023. Szeptember 06. 18:11, szerda | Helyi

Tűz volt a Richter dorogi gyártelepén

A dorogi gyártóüzem egyik tetőszerkezetén keletkezett a tűz.

2023. Augusztus 31. 15:21, csütörtök | Helyi

Harmadszor indul útjára a természettudományos mesepályázat

Ha ősz, akkor Richter TETT: harmadik alkalommal is meghirdetik a „Richter TETT: Te és a természettudományok – mesés történetek” elnevezésű mese- és történetíró pályázatot.