Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Március 20. 07:07, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Orosz elitalakulat szállt partra Szíriában

Orosz elitalakulat szállt partra Szíriában

Terrorelhárító egységgel a fedélzetén kikötött hétfőn az orosz Fekete-tengeri flotta Iman nevű hajója a szíriai Tartusz kikötőjében.

A flotta stábjában arról is tájékoztatták az Interfax orosz hírügynökséget, hogy a Földközi-tengeren tartózkodik az Ekvátor felderítő hajó is.

„A közepes nagyságú tengeri tartályhajó sikeresen kikötött a szíriai Tartuszban. A fedélzetén lévő terrorellenes egység tagjai tengerészgyalogosok” – áll a hivatalos közlésben.

Az Iman azért vezényelték a szíriai partokhoz, hogy jelezze Oroszország jelenlétét a feszültséggel terhes régióban és adott esetben biztosítsa az orosz állampolgárok kimenekítését. Az Iman az Ivan Bubnov nevű hajót váltotta, amely ugyancsak tengerészgyalogosokkal a fedélzetén horgonyzott a szíriai partoknál.

Eközben a szíriai humanitárius helyzetről, a lehetséges közös lépésekről tárgyalt Moszkvában Jakob Kellenberger, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának elnöke Szergej Lavrov külügyminiszterrel.

Kellenberger a megbeszélések előtt kijelentette, hogy az arab országban egyre rosszabb a helyzet, s ez sürgős megoldást igényel. Naponta kétórás tűzszünetre volna szüksége a vöröskereszt munkatársainak és önkénteseinek, hogy eljussanak minden segítségre szorulóhoz. Különösen aggasztotta a foglyok és a sebesültek sorsa.

Szergej Lavrov biztosította a nemzetközi vöröskeresztet Moszkva támogatásáról – közölte a találkozót követően a szervezet moszkvai irodájának munkatársa. Kellenberger Moszkvából Brüsszelbe utazik, hogy találkozzon Anders Fogh Rasmussennel, a NATO főtitkárával.

A nemzetközi vöröskereszt és a szíriai vörös félhold részleges engedélyt kapott arra, hogy a harcok sújtotta övezetekben tevékenykedjen.

Az ENSZ becslései szerint több mint 9 ezer ember vesztette életét Szíriában a Bassár el-Aszad elnök elleni felkelés egy évvel ezelőtti kitörése óta. Jogvédő szervezetek azzal vádolják a szíriai kormányt, hogy civil tüntetőket gyilkoltatott le.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa Moszkva és Peking vétója miatt mindeddig nem volt képes elfogadni egy Aszad-rezsimet elítélő határozatot. Moszkva attól tart, hogy a döntés megnyitná az utat a nemzetközi fegyveres beavatkozás előtt Szíriában.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.