Városlista
2023. február 3, péntek - Balázs

Hírek

2016. Szeptember 05. 08:05, hétfő | Helyi
Forrás: közlemény

Országos tanévnyitó Esztergom-kertvárosban

Országos tanévnyitó Esztergom-kertvárosban

A kormányzat és egyház képviselőivel együtt tartották meg augusztus 30-án a kertvárosi Arany János iskolában a 2016-2017-es tanév megnyitóját.

A tanévnyitón megjelent vendégeket, Völner Pál és Czibere Károly államtitkárokat, Kancz Csaba kormánymegbízottat, Popovics György megyei közgyűlési elnököt, Romanek Etelka polgármestert, Székely János segédpüspököt, Ábrahám Béla SDB Szalézi Tartományfőnököt, Kiss-Maly László esperest valamint a szülőket, pedagógusokat és gyerekeket az intézmény vezetője, Baranya István köszöntötte.

Esztergom polgármestere beszédében hangsúlyozta: : „az oktatás feladata a tudás átadásán túl az, hogy megtanítsa a gyerekeket arra, hogy mi a jó, mi a követendő, mi a tisztességes, mi a becsületes. Az iskolában a gyermekeknek zsinórmértéket kell kapnia arról, hogy hogyan élje le az életét. Ez a pedagógusok feladata és ezt kell megköszönni a pedagógusoknak.”

Kancz Csaba kormánymegbízott elmondta, pedagógus példaképek nélkül nincs megfelelő oktatás, róluk gondolkodva tudunk a pedagógiára, mint hivatásra tekinteni. Kancz Csaba beszédét követően a példás munkáért járó emlékérmet adott át az Arany János iskola nyugdíjas pedagógusának, Kéringer Lászlónénak.

A felszólalók sorát Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke folytatta, aki többek között arra mutatott rá mondandójában, hogy egy olyan iskolában, ahol az oda járó gyermekek zöme szociálisan hátrányos helyzetű, ott még fokozottabb jelentősége van a személyes példaadásnak, iránymutatásnak, ahogy annak is, hogy a gyerekekben lévő tehetséget még nagyobb felelősséggel, összetettebb munkával lehet és kell előmozdítani, kiérlelni. A megyei közgyűlés elnöke kiemelkedő munkájáért Bakos Zoltánné pedagógusnak emléklapot adott át.
Az új tanév első osztályosai ezután kapták meg az ajándékokat, melyek különböző tanszerek voltak, utalva a hamarosan megkezdődő tanulásra.

A 2016/2017-es tanév hivatalos megnyitására Czibere Károly államtitkár EMMI Szociális Ügyekért Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság tagját kérték fel. Czibere Károly egyebek mellett úgy fogalmazott, hogy a nemzetstratégia fontos pilléreinek számító pedagógusok között azok is nagy figyelmet érdemelnek, akik annak ellenére állnak helyt a mindennapokban, hogy sokan csak legyintnek, amikor a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatásáért tesznek, mondván: úgy se éri meg. Az államtitkár a Michelangelo legendára utalt, amikor azt mondta, hogy „a kitartó pedagógusi munka révén a formátlan márványtömbben meg kell látni és a márványtömbből ki kell faragni a Dávid-szobrot, azaz a fel kell ismerni a tehetséget a gyerekben és ki kell tudni fejleszteni azt”.

Az ünnepség szép zárása volt, amikor Székely János segédpüspök úr, Ábrahám Béla SDB Szalézi Tartományfőnök és Kiss-Maly László esperes rövid áhítatot követően megáldották a szeptember 1-jén induló új tanévet, a pedagógusok és a tanulók munkáját. Székely püspök az ószövetségi epizódhős, Sámson életéről beszélt, amikor ugyancsak a tehetség időben való felfedezését és helyes felhasználását állította középpontba.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 24. 19:28, szombat | Helyi

Elégedetten zárja az évet a Kivirágzó Esztergomért Alapítvány

Köszönik Mindenkinek az eddigi bizalmat, támogatást és a sok lehetőséget. Jövő tavasszal újult erővel folytatják.

2022. December 16. 14:34, péntek | Helyi

SIKERES KIÁLLÍTÁSOK AZ EUROHÍD ALAPÍTVÁNY SZERVEZÉSÉBEN

Az Eurohíd Alapítvány 2021 végén szomorú szívvel hagyta el a kiállításoknak majd 10 esztendeig otthont adó Rondella Galériát.

2022. December 15. 14:26, csütörtök | Helyi

Esztergomi intézményt is támogat a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. mintegy 600 ezer forinttal támogatta az Esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumot, melyből okostáblát vásároltak a kémiaterembe. Az oktatást segítő eszközt december 14-én, szerdán adták át.

2022. December 08. 16:49, csütörtök | Helyi

MEGNYÍLT A X. MŰVÉSZET ESZTERGOMÉRT ADVENTI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR

2022. december 3-án nyitotta meg az Eurohíd Alapítvány szokásos adventi kiállítását a Kapcsolatok Házában, X. Művészet Esztergomért címmel.