Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Március 03. 07:46, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Oscar-díj - Tapsviharral köszöntötték a Saul fia alkotóit Budapesten

Oscar-díj - Tapsviharral köszöntötték a Saul fia alkotóit Budapesten

Tapsvihar fogadta a Saul fia Oscar-gála után hazatért alkotógárdáját szerdán a budapesti Toldi moziban tartott sajtótájékoztatón.

"Elért a szívünkhöz, hogy egy emberként szorított az ország a film sikeréért" - fogalmazott Sipos Gábor, a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjával kitüntetett Saul fia című film producere.

"Csodálatos érzés, hogy az emberek örülnek az Oscar-díjnak, és ők is a magukénak érzik" - fűzte hozzá Nemes Jeles László, a film rendezője. Röhrig Géza, a film főszereplője pedig arról beszélt, hogy nagyon megérintette az a sok üzenet, amit kapott: "Én már a díjátadó előtt úgy éreztem, hogy 15 millió Sauljaként vagyok ott". Őszintén szólt arról, hogy Hollywood nem az ő világa: "az Oscar-gála az idiotizmus orvosi esete". Az Oscar-díjátadón csak akkor ment vissza a Dolby Színház termébe, amikor a producerek jelezték, hogy már a legjobb idegen nyelvű film díjátadása következik. Addig átadta a helyét a "tartalék nézők" egyikének, akik azért várakoznak, hogy azonnal betöltsenek minden megüresedő széket.

Egy belső nézőpontot akartak bemutatni a filmben, "hogy megértsük az embert a holokausztban" - foglalta össze Nemes Jeles László a film esszenciáját. Felidézte: fontos visszajelzés volt számára, hogy Steven Spielberg filmrendező, akivel az Oscar-gála előtt és után is beszélgetett, fontos filmnek nevezte alkotását, és úgy értékelte, hogy a Saul fia hozzájárult a holokauszt kollektív emlékezetéhez. Spielberg azt is megjegyezte: nem sejtette, hogy olyan sokáig kell várni a Schindler listája után, mire egy ilyen film megszületik.

A rendező a hollywoodi díjátadóról elmesélte: egész este úgy érezte magát, mintha "módosult tudatállapotban" lett volna. Az Oscar-gála színpadára a protokoll szerint csak egyedül léphetett a legjobb idegen nyelvű film rendezőjeként, és mindössze 45 másodperce volt arra, hogy elmondja gondolatait az Oscar-szoborral a kezében.

A Saul fia több tucatnyi díjat kapott cannes-i bemutatkozása óta, az Egyesült Államokban is több fontos elismerést nyert el, az Oscar előestéjén a rendező az amerikai független filmdíjat, a Spirit Awardot is átvehette a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Mint mondta: a díjátadókon igyekezett mindig másként megfogalmazni a legfontosabb gondolatait. Az Oscar-gálán "a film szívéről" akart szólni, arról, hogy alkotásával azt akarta megmutatni, miként lehet "embernek maradni akkor is, ha már nincs remény".

Az eseményen elhangzott, hogy a Saul fiát Magyarországon már több mint 180 ezer néző látta, és jelenleg is 45 moziban játsszák országszerte, köztük 34 vidéki filmszínházban.

A film áprilisban különleges DVD és Blue-ray kiadásban is megjelenik számos extrával kiegészítve: szerepel majd a korongon a rendező és Erdély Mátyás operatőr audiokommentárja, több kimaradt jelenet és olyan GoPro-felvétel is, amely forgatás közben rögzítette a stáb munkáját. A lemezre Nemes Jeles László Türelem című kisjátékfilmje is felkerül.

Vági Zoltán, a film történész szakértője bejelentette: a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár elindítja a Saul gyermekei programot, amely az Auschwitz-Birkenauban meggyilkolt csaknem félmillió magyar áldozat közül a százezer gyermek nevét szeretné felkutatni, a program fővédnökségét Nemes Jeles László vállalta.

"Egy európai ország nem feledheti el a halottait" - fogalmazott Vági.

A történész emlékeztetett arra, hogy a film alkotói hatalmas tudásanyagot kutattak fel a Saul fia előkészítése közben, amit szeretnének megosztani a közönséggel közérthető, de tudományos igényű kötet formájában. A könyv egyik darabja lesz annak a Jelenkor Kiadónál megjelenő sorozatnak, amely a Saul fia történeti hátterét, a film keletkezését és témáját dolgozza fel.

Vági Zoltán hangsúlyozta: "bizonyos értelemben erkölcsi kötelességünk" , hogy magyarul is elérhetővé váljanak azok az auschwitzi krematórium mellett elrejtett feljegyzések, amelyeknek egyik szerzője a Sonderkommandó egykori tagja, a felkelés egyik szervezője.

A történész szerint vannak még fehér foltok a holokauszt feltárásában, és sajnálatos módon ezek a területek érintik Magyarországot. A Saul fia azonban sokat tett azért, hogy az Auschwitzban meggyilkolt halottak visszakerüljenek a nemzet emlékezetébe.

Nemes Jeles László elmondta, hogy bár elég nehéz az Oscar-díj, "van vagy négy kiló", nem foglalkoztatja, hogy a súlya nyomasztó lesz-e számára. "Berakjuk egy kis vitrinbe, remélhetőleg nem látom minden nap" - mondta.



A Saul fiával a holokauszt témájáról már mindet elmondott, amit el akart mondani, ezért erről nem készül több filmet forgatni. De a következő filmjeibe is hasonlóan nagy ambícióval fog belevágni, mint a Saul fiába. "Bölcsesség kell és szerencse", hogy hasonlóan sikeres filmet készítsen, de éppen ez az izgalmas" - tette hozzá.

Új filmje, a Sunset (Naplemente) előkészítése már folyik, a szereplőválogatásnál tartanak. Babezsinszkij Éva, a produkció castingjának vezetője arról számolt be, hogy a határon túli, magyarok lakta területeken is kutatják a lehetséges szereplőket, és az elterjedt hírekkel ellentétben nemcsak amatőröket keresnek, hanem képzett színészeket is. "Világhírű színésznőt szeretnék csinálni egy magyar színésznőből" - tette hozzá mosolyogva a rendező.

A filmet, amely az első világháború előtt játszódik Budapesten, Magyarországon forgatja a rendező. Az Oscar-díj miatt új finanszírozási lehetőségek is megnyíltak a produkció előtt. A Sunset komoly támogatója a Saul fiát is finanszírozó Magyar Nemzeti Filmalap.

Nemes Jeles László ugyanakkor azt is megjegyezte: mivel egy-egy film fejlesztése, előkészítése hosszadalmas munka, tervei szerint egyszerre több munkán is dolgozik majd.

Címkék: Oscar-díj, saul fia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során