Városlista
2022. június 30, csütörtök - Pál

Hírek

2019. December 04. 18:05, szerda | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu - Fotók: Pilisi Parkerdő

Összefogással fejlesztik a Pilisi Bioszféra Rezervátumot

Összefogással fejlesztik a Pilisi Bioszféra Rezervátumot

Együttműködési megállapodást írt alá a Pilisi Parkerdő, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, valamint Pilismarót a Pilisi Bioszféra Rezervátum fejlesztéséért, az azzal összefüggő feladatok összehangolásáért.

Együttműködési megállapodást írt alá a Pilisi Parkerdő Zrt., a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI), valamint Pilismarót önkormányzata a Pilisi Bioszféra Rezervátum fejlesztéséért, az azzal kapcsolatos feladatok összehangolásáért. Az együttműködés célja az ember és a természet összhangjának megteremtése, a környezeti nevelés, az ökoturisztikai szolgáltatások bővítése, valamint a természeti értékek megőrzése. A DINPI és a Parkerdő célja, hogy minél több hasonló megállapodást kössenek a Pilisi Bioszféra Rezervátum területén található 16 település önkormányzatával a további fejlesztések érdekében.

A bioszféra-rezervátumok természeti és kulturális értékeket egyaránt őrző területek. Létrehozásuk célja a biológiai sokféleség megőrzése, a fajok, ökoszisztémák és tájak védelme, a fenntartható gazdasági és társadalmi fejlődés elősegítése, valamint az oktatási, kutatási tevékenységek támogatása. Az 1981-ben létrejött, 27 ezer hektáros Pilisi Bioszféra Rezervátum magába foglalja az egész Pilis, valamint a Visegrádi-hegység területét. A Parkerdő és a DINPI eddig is több százmillió forintot fordított a rezervátum területén olyan aktív természetvédelmi munkákra, mint a vizes élőhelyek létrehozása, inváziós fafajok visszaszorítása, erdők és gyepek természetességének növelése, barlangok védelme vagy erdei iskolák fejlesztése. A Parkerdő és a DINPI évek óta együttműködik a bioszféra-rezervátum biológiai sokféleségének, fajainak, élőhelyeinek megőrzésében.

A Pilisi Parkerdő Zrt. nevében Reinitz Gábor vezérigazgató, Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) igazgatója, valamint Pergel István, Pilismarót polgármestere november végén háromoldalú megállapodást kötött a Pilisi Bioszféra Rezervátum fejlesztéséért, az azzal kapcsolatos feladatok összehangolásáért. Az együttműködés célja az ember és a természet összhangjának megteremtése, a környezeti nevelés, az ökoturisztikai szolgáltatások bővítése, valamint a természeti értékek megőrzése. Mindezeknek a teljesítése érdekében a felek konkrét vállalásokat is tettek.

A Parkerdő egyebek mellett vállalta, hogy létrehozza az Év Fája Tanösvényt, szakmai segítséget nyújt a pilismaróti zöld területek növeléséhez, a Miklós-deák-völgyben lévő „Halastó” pihenőhelyet a falu közönségének – a gyalogos forgalom számára – oktatási, nevelési és turisztikai célból rendelkezésre bocsátja. A DINPI odútelepet létesít, ahol oktatási célból madárvédelmi bemutatókat tart, valamint szakmai támogatást nyújt a különböző rendezvények lebonyolításához, a tanösvény működtetéséhez. Pilismarót önkormányzata pedig többek között oktatási, nevelési és szabadidős programokat szervez a Miklós-deák-völgyi „Halastóhoz” és felajánlja a rendelkezésére álló, erdősítésre alkalmas több hektárnyi földterületet egy későbbi, közösen benyújtandó erdősítési pályázatra.

A megállapodás aláírását megelőzően szakmai fórumra került sor, amelyen mások mellett részt vett Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, Érdiné dr. Szekeres Rozália, a Magyar MAB (Man and Biosphere – Ember és Bioszféra) Nemzeti Bizottság elnöke, Reinitz Gábor és Füri András is. A fórumon elhangzott: a DINPI és a Parkerdő célja, hogy minél több hasonló megállapodást kössenek a Pilisi Bioszféra Rezervátum területén található 16 település önkormányzatával a további fejlesztések érdekében, és hogy ezeknél az együttműködéseknél nagyon fontos a lakosság és a gazdálkodók bevonása is.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 30. 17:30, csütörtök | Helyi

Idén is cirkuszjeggyel jutalmazza a kitűnő tanulókat a Fővárosi Nagycirkusz

A tanévet kitűnő eredménnyel záró általános iskolás diákoknak a Fővárosi Nagycirkusz ingyenes belépőjegyet biztosít nyári előadásai valamelyikére. A Kitűnő Tanuló Program kuponjai szeptember 18-ig válthatók be.

2022. Június 29. 16:27, szerda | Helyi

Munkatársakat keres a Grand Hotel Esztergom!

A Continental Group cégcsoporthoz tartozó, múlt nyáron nyitó Grand Hotel Esztergom bővülő csapatába kollégákat keresünk szállodai recepciós és animátor pozíciókba!

2022. Június 27. 14:24, hétfő | Helyi

JOGSEGÉLY PSZICHIÁTRIAI JOGSÉRTÉSEK ESETÉN