Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2023. Május 23. 13:56, kedd | Belföld
Forrás: mti

Öt év börtönre ítélték a tanárát megkéselő győri diákot

Öt év börtönre ítélték a tanárát megkéselő győri diákot

Közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt jogerősen öt év börtönre ítélte a Győri Ítélőtábla kedden azt a diákot, aki 2019-ben egy győri iskolában tanóra közben többször megszúrta tanárát.

A bíróság által megállapított tényeljárás szerint az önmagával szemben maximalista vádlott tanulmányi átlaga folyamatosan 4,5 fölötti volt.

A bűncselekmény napján, 2019. december 5-én a vádlott hármast kapott matematika dolgozatára. A tanár azt mondta, hogy a diákok nézzék át a dolgozatukat, és ha valamivel nem értenek egyet, a következő órán beszéljék meg. és még lehet javító dolgozatot írni, ezért egyelőre be sem írja a jegyeket.

A vádlottnak volt egy zsebkése, amelyet magával hordott az iskolába. Két-három alkalommal a kést mutogatva tett már olyan kijelentést az osztályban, hogy megszúrja a tanárnőt, ám osztálytársai nem vették komolyan.

A vádlott közvetlenül a bűncselekmény előtt is beszélt erről, de padtársa ezúttal sem vette komolyan. Délben azzal, hogy mutat valamit a füzetében, kiment a tanári asztalnál álló tanárnőhöz, a háta mögé került, és a késsel egyszer hátba szúrta. A tanár földre rogyott, a vádlott mellé guggolt és legalább két alkalommal a földön fekvő nyaka, mellkasa felé szúrt. A szúrások a sértett védekezésül maga elé tartott karjait érték.

A vádlott padtársa sietett a tanárnő segítségére. A vádlott osztálytársa felszólítására átadta a kést.

A sértett hátát érő szúrások alkalmasak voltak az emberi élet kioltására.

Mindezek alapján tavaly októberben a Győri Törvényszék első fokon közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt öt év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte a vádlottat azzal, hogy a büntetés fele részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Kedden a Győri Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta és megállapította, hogy a vádlott az ötéves szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra.

A tábla másodfokú, jogerős határozatának indoklásában többek között azt emelte ki, hogy a vádlott szándéka egyértelműen az élet kioltására irányult - tudatta a bíróság.

Sajtóhírek szerint a 17 éves vádlott a Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának tanulója volt, az 51 éves tanárnő a késelés nyomán életveszélyes állapotba került, légmell és vérmell alakult ki nála, bal tüdeje összeesett, több végtagja is sérült.

Fotó: Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.