Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Szeptember 02. 14:47, csütörtök | Helyi

Hat iskola közösen flashmobolt az esztergomi bazilika előtt

Hat iskola közösen flashmobolt az esztergomi bazilika előtt

Szeptember 2-án délelőtt közös flashmobot tartott az Esztergomban működő öt egyházi iskola az Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére.

Több száz gyermek és fiatal énekelte a bazilika előtti téren a „Millió szív összecsengjen c. dalt, amely az 1938-ban Budapesten tartott 34. Eucharisztikus Világkongresszus himnusza volt.

A villámcsődületen az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános Iskola, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium, a Meszlényi Zoltán Katolikus Általános Iskola, a Mindszenty József Katolikus Általános Iskola a Vitéz János Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai, valamint aPPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi KarÓvó- és Tanítóképző Tanszékének hallgatói vettek részt.

Az eseményt néhány perc erejéig megtisztelte jelenlétével Erdő Péter bíboros, érsek is, aki üdvözölte és megáldotta a flashmob résztvevőt.

A „Millió szív összecsengjen, magasztalja az Urat” kezdetű egyházi témájú dal – amelyet a diákok ma délelőtt énekeltek - kifejezetten a 83 évvel ezelőtti, 1938-as budapesti Eucharisztikus Kongresszusra készült és olyan népszerű lett, hogy azóta gyakran részét képezi az egyházi eseményeken előadott daloknak, sőt a Szent vagy Uram c. katolikus énekeskönyvbe is bekerült és az idei, szintén Budapesten megrendezésre kerülő 52. Eucharisztikus Kongresszusnak is ez lett a himnusza.

A fennkölt dallamvilággal párosuló, emelkedett hangvételű szövegű dal az Istenbe vetett végtelen bizalomról és a világ népeinek a béke és szeretet iránti vágyáról szól, amelyet Krisztustól kérnek és remélnek.

Az Eucharisztiának több jelentése is van. A katolikus és ortodox hitvallás szerint a kenyér és a bor színe alatt valóságosan jelen lévő Jézus Krisztust is jelenti, másik jelentése pedig a kenyérrel és a borral végzett liturgikus cselekmény, vagyis az egész szentmise.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT