Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Március 27. 14:31, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Ötmillió forintra bírságolta a Penny Marketet a GVH

Ötmillió forintra bírságolta a Penny Marketet a GVH

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a Penny Market Kereskedelmi Kft. (Penny), amikor reklámkiadványában úgy hirdetett árukat magyar termékként, hogy nem volt tekintettel a lehetséges fogyasztói értelmezésre – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), amely ezért ötmillió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra.

A cég 2010. július 1. és 2012. február 28. közötti időszakban nyomtatott reklámújságjában, plakátokon, a nyomtatott sajtóban és egyéb hirdetéseiben egyes termékeit "magyar termék" megjelöléssel népszerűsítette - ismertette a GVH az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
A versenyhivatal álláspontja szerint a magyar jelleget hangsúlyozó termékmegjelölés előzetesen rögzített, következetesen alkalmazott követelményrendszer alapján használható. Követelmény továbbá, hogy a vállalkozások a rendszereiket a fogyasztói értelmezésre figyelemmel alakítsák ki.
A Pennynél a vizsgált időszakban voltak írásba foglalt kritériumok annak eldöntésére, hogy egy termék mikor jeleníthető meg a vállalkozás kereskedelmi kommunikációiban magyarnak. A kritériumrendszer kizárólag a termék adminisztratív származási helyét tekintette irányadónak a magyar termékként való minősítés szempontjából, de a származási hely fogalom nem azonos a fogyasztói értelmezés szerinti származási hellyel.
A GVH megítélése szerint az átlagfogyasztó alapvetően a magyar alapanyagból, magyar cég által, magyar munkaerő közreműködésével, Magyarországon előállított termékeket tekinti magyar terméknek.
A hivatal eljárásában azt is vizsgálta, hogy a vállalkozás betartotta-e a saját követelményrendszerének előírásait.
A GVH megállapította, hogy a Penny ebben az ügyben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, ezért szabta ki az ötmillió forintos bírságot - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.