Városlista
2022. augusztus 15, hétfő - Mária

Hírek

2013. Június 26. 08:35, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Óvatosan „gyújtogassunk” - megelőzhetők a szabadtéri tüzek

Óvatosan „gyújtogassunk” - megelőzhetők a szabadtéri tüzek

Mivel a tavasszal és nyáron gyakori szabadtéri tűzesetek túlnyomó része gondatlanságra vezethető vissza, a legtöbbjük odafigyeléssel megelőzhető lenne - közölte az Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB) az MTI-vel.

A közlemény szerint a bizottság kiemelt feladatként kezeli a szabadtéri, erdő- és növénytakarótüzek megelőzését. Ennek érdekében azt kérik, hogy senki se dobjon el égő cigarettacsikket, ne hagyjon háztartási szemetet illegális lerakóhelyen, kerti grillezés közben ne hagyja felügyelet nélkül a tüzet, és utána mindig győződjön meg arról, sikerült-e eloltani.

Arra is figyelmeztettek: tűzgyújtási tilalom idején az erdők 200 méteres környezetében tilos tarlót vagy más növényi hulladékot égetni. Település belterületén, a kertjében mindenki használhatja a grillsütőjét, és a kerti szalonnasütéssel sem sérti meg senki a tűzvédelmi szabályokat, ha ez az erdőtől legalább 200 méterre történik.

Míg tavasszal az előző évi elszáradt növénytakaró, addig nyáron a csapadékmentes, forró napok kedveznek különösen a tüzeknek. Az erdőtüzek szempontjából nagymértékben veszélyeztetett Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest megye egy része és Budapest. Közepes mértékben veszélyeztetett megye Csongrád, Nógrád, Heves és Veszprém - közölték.

A katasztrófavédelem tavaly mintegy húszezer szabadtéri tűzesetnél avatkozott be, amelyből csaknem 16 ezer az év első felében történt. Idén eddig 2056 ilyen eset volt - ismertették. Mint írták, a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében a katasztrófavédelem ebben az évben - múlt péntekig - több mint 1300 ellenőrzést hajtott végre, amelyek során félezernél is több szabálytalanságot tártak fel.

Felhívták a figyelmet arra: egy szabadtéri tűz eloltása néhány százezer forinttól több millió forintig terjedő költséget jelenthet, de egy hektár erdőterület elpusztulásával akár tízmillió forintos kár is keletkezhet. Az új erdő létesítése, az erdőterület műszaki helyreállítása 6-12 évet is igénybe vehet, és hektáronként további több millió forintos költséget jelent - tették hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 03. 10:23, szerda | Helyi

FARKAS NOÉMI: NEMIGEN…

Farkas Noémi képzőművész nemigen… című kiállítását 2022. augusztus 5-én nyitja meg az Eurohíd Alapítvány a Kapcsolatok Házában.

2022. Július 22. 16:02, péntek | Helyi

Tovább építkezik a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. dorogi fióktelepén jelenleg a Szteroid üzem részleges felújítása, valamint a hármas porta építése zajlik.

2022. Július 22. 07:00, péntek | Helyi

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon, ezzel 33-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

2022. Július 20. 10:06, szerda | Helyi

Bordélyházakat üzemeltetett Komáromban

A Komáromi Járási Ügyészség épület rendelkezésére bocsátásával elkövetett prostitúció elősegítésének bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy nő ellen.