Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Július 20. 16:53, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Őzek az utakon - megkezdődött a párzási időszak

Őzek az utakon - megkezdődött a párzási időszak

Augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet arra kér mindenkit: a szokásosnál is figyelmesebben vezessenek, mivel az állatok nappal is sokkal aktívabbak.

Az őz hazánk legnagyobb egyedszámú és legelterjedtebb nagyvadfaja (országos állományát 375 500-ra becsülik). A nagyvadgázolások során ezen faj egyedeit ütik el leggyakrabban az autók, jelentős részben július és augusztus közepe között.

Őznász idején a bakok űzik a sutákat, de egy másik bakot is elkergethetnek a territóriumukról. Ilyenkor az állatok sokkal óvatlanabbak, figyelmetlenebbek, mint általában. A balesetek jelentős része azonban megelőzhető, ha az autósok figyelmesen, a körülményeknek megfelelően vezetnek.

Ha a vadelütés mégis bekövetkezett, mindenképpen hívjuk a rendőrséget! A vadelütés közúti balesetnek minősül, így bármilyen további ügyintézés alapja a rendőrségi jegyzőkönyv lehet. Az adott területen gazdálkodó vadászatra jogosultat - jellemzően vadásztársaságot - is értesíteni kell, erről általában szintén a rendőrség gondoskodik.

További információk, számadatok a Védegylet honlapján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT