Városlista
2023. december 9, szombat - Natália

Hírek

2011. November 20. 14:38, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Pénzügyi tranzakció az interneten - mennyire biztonságos?

Pénzügyi tranzakció az interneten - mennyire biztonságos?

Egyre többen bonyolítanak le pénzügyi tranzakciót az interneten keresztül. De vajon mennyire vagyunk biztonságban?

A rendőrség szerint az adathalászat a leggyakoribb internetes bűncselekmény, míg a bankok szerint a kétlépcsős, tehát az internet mellett a mobiltelefonos visszaigazolást is igénylő banki rendszerek miatt egyre kevésbé juthatnak adatok illetéktelenek kezébe - tudatta az InfoRádió.

A rendőrség szerint az adathalászat a leggyakoribb internetes bűncselekmény, míg a bankok szerint a kétlépcsős, tehát az internet mellett a mobiltelefonos visszaigazolást is igénylő banki rendszerek miatt egyre kevésbé juthatnak adatok illetéktelenek kezébe.

Egyre több csalást követnek el az interneten. A leggyakoribb esetek, amikor a csalók hamis e-mail címről egy bank nevében arra kérik az áldozatot, hogy küldje el jelszavát vagy PIN-kódját. Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint egyre többen használnak okostelefont, ami szintén veszélyforrást jelent, mert nagyon sok fontos adatot tárolnak.

A technika fejlődésével és az internet elérhetőségének bővülésével a számítástechnikához kötődő bűncselekmények száma sajnos folyamatosan nő, és az elkövetési módszerek is egyre kifinomultabbak - mondta az InfoRádiónak a szóvivő. Bényi Mónika hozzátette: 2010-ben az elrendelt nyomozások száma az egy évvel korábbi kétszeresére nőtt.

A Bankszövetség Bankbiztonsági Munkabizottságának vezetője szerint a banki tranzakciók továbbra is biztonságosak, csak minden egymilliomodik tranzakciónál fordulhat elő, hogy illetéktelenek megszerzik banki adatainkat és visszaélnek azokkal. Jakab Péter szerint az úgynevezett adathalászat egyre kevésbé lehetséges.

Kiemelte: a kereskedelmi bankok olyan tranzakció-hitelesítési eljárást használnak, amelyben a tranzakció végrehajtásához szükség van arra, hogy az ügyfél visszaírjon a banknak egy sms-ben kapott üzenetet - vagyis a támadónak két eszköznek, a számítógépnek és a mobilnak az adatait is meg kellene szereznie, ennek pedig kicsi a valószínűsége.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 09. 15:42, szombat | Belföld

MÁV: vasárnap újraindul a forgalom a győri vasúti fővonalon

Szombaton befejeződik a felújítás, vasárnaptól ismét két vágányon járnak a vonatok az 1-es, győri vasúti fővonal Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszán, már nem kell átszállni pótlóbuszokra - közölte a MÁV Zrt.

2023. December 09. 15:40, szombat | Belföld

Ónos eső miatt adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat vasárnapra

Ónos eső veszélye miatt másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki Zala, Somogy és Baranya vármegye területére vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

2023. December 09. 09:17, szombat | Belföld

Hitelminősítés - Nagy Márton: töretlen a bizalom a magyar gazdaság felé

Töretlen a bizalom a magyar gazdaság felé, a Standard and Poor\'s megerősítette Magyarország adósság-besorolását és továbbra is befektetésre ajánlja - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

2023. December 09. 09:14, szombat | Belföld

Több kereskedelmi üzletlánc zárva lesz december 24-én