Városlista
2022. augusztus 7, vasárnap - Ibolya

Hírek

2021. Május 14. 13:34, péntek | Helyi
Forrás: esztergom.hu

Permetezik az esztergomi vadgesztenyefákat

Permetezik az esztergomi vadgesztenyefákat

Az időjárástól függően a napokban megkezdődik városunkban a vadgesztenyefák permetezése. - írja az esztergom.hu

Esztergomban jelentős mennyiségű vadgesztenyefa állomány található, gondoljunk csak a Kis-Duna sétányt övező, vagy a Csalamádé temetőben lévő fákra, melyek a városképhez éppúgy hozzátartoznak, mint a Bazilika.

Megóvásuk évek óta kiemelt jelentőséggel bír, és előre betervezett, hiszen az 1997 óta drasztikus mértékben elszaporodott vadgesztenyelevél-aknázómolyok, ahogyan az egész országban, úgy az itteni fákat sem kímélik. Hazánkban a rajzás szinte az egész nyáron tart., ezért akár a többszöri vegyszeres védekezés is indokolt lehet.

Az aknázómoly monofág faj, aminek egyetlen tápnövénye a fehér virágú dél-európai vadgesztenye, a többi fajt a lepkék elkerülik. A városi vadgesztenye-fasorok és a parkokban ültetett fák veszélyes kártevője, ami ellen meglehetősen nehéz és több lépcsőben kell védekezni.

Fotó: esztergom.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 03. 10:23, szerda | Helyi

FARKAS NOÉMI: NEMIGEN…

Farkas Noémi képzőművész nemigen… című kiállítását 2022. augusztus 5-én nyitja meg az Eurohíd Alapítvány a Kapcsolatok Házában.

2022. Július 22. 16:02, péntek | Helyi

Tovább építkezik a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. dorogi fióktelepén jelenleg a Szteroid üzem részleges felújítása, valamint a hármas porta építése zajlik.

2022. Július 22. 07:00, péntek | Helyi

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon, ezzel 33-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

2022. Július 20. 10:06, szerda | Helyi

Bordélyházakat üzemeltetett Komáromban

A Komáromi Járási Ügyészség épület rendelkezésére bocsátásával elkövetett prostitúció elősegítésének bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy nő ellen.