Városlista
2022. november 30, szerda - András, Andor

Hírek

2022. November 04. 08:30, péntek | Helyi

PETŐFI 200: ELPUSZTULÓ KERT OTT A VÁR ALATT - AZ EUROHÍD ALAPÍTVÁNY ÖSSZMŰVÉSZETI PÁLYÁZATÁNAK KIÁLLÍTÁSA

PETŐFI 200: ELPUSZTULÓ KERT OTT A VÁR ALATT - AZ EUROHÍD ALAPÍTVÁNY ÖSSZMŰVÉSZETI PÁLYÁZATÁNAK KIÁLLÍTÁSA

A Petőfi 200 emlékév tiszteletére az Eurohíd Alapítvány is meghirdette idei összművészeti pályázatát.

A pályázatra érkezett alkotások közül mutatunk be egy válogatást a Kapcsolatok Háza galériájában, ahol számos neves alkotó munkájával találkozhatnak majd a látogatók. A kiállítás megnyitója 2022. november 4-én, 18:00 órakor lesz a Kapcsolatok Házában.

Nehéz volt témát találni úgy, hogy Petőfi költészetében megtaláljuk azt a mozzanatot, ami jelenleg Alapítványunk életében is fontos, mindennapi kérdés. Végül az Elpusztuló kert ott a vár alatt című költemény volt az, amely egy kevésbé ismert verse a költőnek, ráadásul aktualitása is van számunkra. Kapott az Eurohíd Alapítvány 2014-ben Esztergom városától egy elhagyatottan álló épületet művésztelep létrehozására, amely két éven keresztül sok programmal szolgált az oda szervezett események látogatóinak. A házat a hozzánk kapcsolódó művészek kifestették, az udvarán pedig japánkertet alakítottak ki. Az esztergomi vár alatt létrehozott kert és a hozzá tartozó épülethez kapcsolódó művészeti élet lassan „elhervadt”, tovatűnt. Tudjuk, hogy a művészet nagy erőket tud megmozgatni, így művészeti tevékenységünket továbbra is lelkesen folytatjuk.

Az idei pályázatunkra ezért 2022-ben Petőfi Sándor üzenetén keresztül vártunk műveket. Petőfi harcos és költő volt egy személyben. A művészet nagyon fontos volt minden korban, a nagy háborúk alatt is reményt adott az embereknek. Nem csak 1848-49-ben, azóta is. Churchill, aki maga is festő volt, 1938-as beszédében a művészeteket alapvető fontosságúnak nevezte egy nemzet életében, hozzátéve: az állam magának tartozik azzal, hogy fenntartsa és ösztönözze a művészeteket. A nemzeti galéria vezetője 1940-ben felvetette, hogy galéria festményeit a háború miatt Kanadába kellene menekíteni. Churchill elvetette ezt az indítványt, és kijelentette: a festmények maradnak, ők pedig győzedelmeskedni fognak. Vajon hogyan segítette a küzdő szellemű hazafiakat és politikusokat a művészet szeretete? Nehéz kérdés, de talán segíteni fognak az eligazodásban a pályázatra beérkezett művek.

Ebben az évben 62 db művészeti alkotás érkezett a pályázatra, így sajnos teljes egészében nem áll módunkban bemutatni az anyagot. Ahogy az eddigi években is - mivel a pályázatra bárki jelentkezhetett -, hivatásos festőművészek és amatőr alkotók egyaránt megmérettették magukat. A beérkezett pályázatok és pályázók sokfélesége okán, a zsűri a témához való igazodást és a megvalósítást értékelte elsősorban, az alkotók szakmai életútjával nem foglalkozott. A szakmai zsűri három tagja Balla András fotóművész (MMA), Baksai József festőművész (MMA) és Paál Anikó irodalomtanár voltak. Döntésük alapján az idei Kaleidoszkóp-díjat Lichner Barbara és Lisányi Endre közös munkája nyerte, melynek címe Petőfi √200 avagy egy emlékmű dekonstruálásának dokumentációja. A nyertes alkotás alapja egy fotódokumentált performansz, amely során olyan helyzetekbe állítottak egy Melocco Miklós által készített Petőfi-szobor gipszmodellt, amely merőben idegen mozzanat egy szoborral kapcsolatban. A performansz helyszíne a rákosligeti Maros Mozi, amely hasonló reanimációs házként szolgál jelenleg, mint a mi esztergomi épületünk. Az ott készített fotókat idézetekkel egészítették ki a szerzők, melyből egy kiadvány is készült.

A kiállítás megtekinthető 2022. november 27-ig, 11:00-16:00 óra között - hétfői napok kivételével - a Kapcsolatok Házában. (Esztergom, Széchenyi tér 14.) A belépés ingyenes!

Mécses Éva Hilda művészettörténész

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 28. 09:54, hétfő | Helyi

IDÉN IS MEGNYÍLIK A MŰVÉSZET ESZTERGOMÉRT ADVENTI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR

2022. december 3-án (szombaton), 18:00 órakor nyitja meg az Eurohíd Alapítvány szokásos évi adventi kiállítását X. Művészet Esztergomért címmel a Kapcsolatok Házában, 34 művész részvételével.

2022. November 28. 09:48, hétfő | Helyi

Alapítványokat is támogat a Richter a térségben

Dorogon és környékén évek óta támogat alapítványokat a Richter Gedeon Nyrt. – erről beszélgettünk Garai Zoltánnal, a dorogi gyáregység főmérnökével.

2022. November 25. 16:14, péntek | Helyi

SZOBATÁRSÁTÓL LOPOTT

A 30 éves férfi egy esztergomi munkásszállón lopta meg a sértettet. Az esztergomi rendőrök befejezték az ügy vizsgálatát.

2022. November 21. 13:41, hétfő | Helyi

Esztergomi Adventi Vásár

Az ünnepi hangulatra vágyó közönséget az idei évben visszafogottabb, ám meghitt és különleges adventi programokkal várják az esztergomi Széchenyi téren.