Városlista
2022. szeptember 30, péntek - Jeromos

Hírek

2021. Január 22. 12:20, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Pihen a Magyar Kultúra Napja

Pihen a Magyar Kultúra Napja

Elmaradtak a január 22-i, Magyar Kultúra Napja alkalmából korábban hagyományos események, díjátadók Esztergomban is.

Ma van a magyar kultúra napja - Részletek ITT!

Összeállításunkban az elmúlt másfél évtizedes múltra visszatekintő Babits-díjak történetét elevenítjük fel.

Szomorú hozadéka a járvány miatti válságnak a kulturális élet erőteljes visszaszorulása. Ennek a folyamatnak egyfajta jelképessége a komoly hagyományokkal bíró Magyar Kultúra Napja idei elmaradása. Esztergomban korábban ezen a január 22-i napon adták át a Babits Mihály-díj „Esztergom Kultúrájáért” kitüntetést.

Az elismerésről szóló hivatalos szöveg az, hogy a város ezzel az adományozásával azok tevékenységét ismeri el, akik Esztergom kulturális életében kiemelkedő munkát végeztek. A díjat Meggyes Tamás polgármester idején alkották meg, a Tétényi-éra kivételével a későbbi ciklusok vezetői is megtartották, s adták át Esztergom kulturális életében közismerten és közkedvelten jelentős alakjainak. A Babits-díjat 2006-tól adományozza Esztergom vezetése.

Az elismertek között számos országosan ismert alkotó, intézményvezető található az irodalom, a múzeumi-, a könyvtár-, a komolyzenei-, a zeneoktatás-, a fotóművészet-, az oktatás-, az amatőr színjátszás- és a művészettörténeti területéről.

A névlista különlegességét is pont ez a sokszínűség mutatja, mely Esztergom mindig színes és különleges művészeti, oktatási, tudományos, közgyűjteményi életére utal.

Az eltelt másfél évtized alatt Babits-díjat kapott Esztergomban Cséfalvay Pál, a Keresztény Múzeum igazgatója, Kunczius Ida, tanítónő, Bodri Ferenc képzőművész, Nagyfalusi Tibor, az esztergomi könyvtár igazgatója, Hunyadi Zoltán karnagy, a Monteverdi Kórus alapítója, Reményi Károly, a helyi zeneiskola vezetője, Bánhidy László tanár, Mudrák Attila fotós, Onagy Zoltán író, Bakai Ferenc, a helyi Klubszínpad vezetője, Prokopp Mária művészettörténész, Tóth Franciska muzeológus, Kaposi Endre festő, grafikus, főiskolai igazgató, Polgár József művelődési ház igazgató, Kókay Krisztina textilművész, Szentessy László grafikusművész, Kántor János képzőművész, a néptáncművész Szénássy-házaspár, Kovátsné Várady Eszter könyvtárigazgató és Vincze László képzőművész.

Fotón: A 2018-as Babits-díj átadó, ahol Kókay Krisztina textilművész és Szentessy László grafikusművész kapta az elismerést Esztergomtól.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 29. 16:43, csütörtök | Helyi

Technológiai korszerűsítés megvalósítása a C-SPED 84 Kft.-nél

C-SPED 84 Kft. az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 120,32 millió forint feltételesen vissza nem térítendő támogatásban részesült.

2022. Szeptember 28. 08:36, szerda | Helyi

A Grand Hotel Esztergom csapatába Recepcióst keresünk!

A szálloda – a Continental Group üzemeltetésében – a város központjában épült, a Mária Valéria hídra felvezető Táncsics utcában, a Prímás-szigeten.

2022. Szeptember 26. 09:17, hétfő | Helyi

Már Esztergomban és környékén is házhoz szállít a Tesco