Városlista
2021. április 12, hétfő - Gyula

Hírek

2021. Április 05. 10:10, hétfő | Helyi
Forrás: Szlovák Tájház - Pilisszentlélek

Piliszentléleki húsvéti hagyományok

Piliszentléleki húsvéti hagyományok

Hogyan zajlott régen a szentléleki húsvét ?
A pilisszentléleki Szlovák Tájház a húsvéti ünnepkört övező falusi hagyományokról készített érdekes összeállítást.

Az időszak már a Fekete vasárnapon elkezdődik. Ezen a napon a falu lakosai fekete ruhát öltenek, amivel elűzik a telet. Ezt követi a Virágvasárnap vagyis a „kvetná nedela” a Húsvét előtti vasárnap, a barkaszentelés napja. A falu lakosai barkaágakat vittek a templomba, amiket a pap megáldott, majd otthon az eresz alá beszúrták őket, hogy ne üssön a házba villám. Nagycsütörtökön tilos volt mosni és földet mozgatni. Az esti misén pedig bekötötték a harangokat, amik elnémultak és csak a feltámadási misén szólaltak meg újból. Nagypénteken szigorú böjtöt tartottak, délelőtt rövid misén vettek részt a falu lakosai, és ezen a napon csak a legszükségesebb munkákat végezték el.
Nagyszombat Krisztus feltámadásának a napja, ezen a napon a harangok ismét megszólaltak. A Glória éneklése után a gyerekek megrázták a gyümölcsfákat a bőséges termés reményében, majd a mise után körmenetet tartottak a faluban. Délután a lányok édesanyjuk segítségével megfestették a tojásokat, amihez a vöröshagyma héját használták. Húsvét hétfő volt a fiatalság által legjobban várt ünnepnap. Ekkor a legények 8 fűzfavesszőből font korbáccsal gyengéden megcsapkodták a lányokat, majd nyakon öntötték őket vízzel. A lányok borral és süteménnyel készültek a locsolók fogadására. Az ünnepkört a Fehérvasárnap zárta.


Ezúton szeretnénk mindenkinek Kellemes Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánni!


Forrás: Kunczius Ida: Olvasókönyv a Pilis egyik Gyöngyszeméről, Pilisszentlélekről, 2018

Fotó: MTI Sajtó - és Fotóarchívum/ Fehérváry Ferenc

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 11. 19:07, vasárnap | Helyi

Pilinszky Bordalát zenésítették meg a költészet napjára

A magyar költészet napját és egyben a Pilinszky 100 centenáriumot, Pilinszky János : Bordal versének feldolgozásával köszönti Strausz Eszter, Vörös László és zenésztársaik.

2021. Április 10. 08:39, szombat | Helyi

Április 17-től, szombattól újra lehet nyilvános szentmiséket tartani

Erdő Péter bíboros rendelkezését tegnap tette közzé a Főegyházmegye hivatalos oldalán, melyben többek között az áll, hogy április 17-én, szombattól ismét a nép részvételével lehet szentmiséket tartani.

2021. Április 10. 08:01, szombat | Helyi

Tekerj és irány Esztergom!

A SacraVelo kerékpáros zarándokút-hálózat a napokban bővült Esztergomban egy új pihenőhellyel. Az Erzsébet parkban kényelmes padok, asztal és biciklitároló várja a kétkeréken túrázókat vagy csak az erre sétálókat.

2021. Április 10. 07:37, szombat | Helyi

Egy hónapig ingyen használhatják az esztergomiak a Zöld Busz tesztjáratát

A Zöld Busz Program keretében 2021.04.12. és 05.08. között egy Mercedes-Benz eCitaro elektromos autóbusz közlekedik majd teszt jelleggel Esztergomban.