Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Február 07. 18:03, hétfő | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Plagizálás gyanúja miatt visszavonta pályaművét a horvát euróérme egyik szimbólumának alkotója

Plagizálás gyanúja miatt visszavonta pályaművét a horvát euróérme egyik szimbólumának alkotója

Plagizálás gyanúja miatt visszavonta pályaművét Stjepan Pranjkovic, a horvát euróérme egyik szimbólumának alkotója,

miután a sajtóban megjelent hírek szerint az 1 eurós érmén szereplő kuna (nyest) grafikája Iana H. Leach skót fényképész azonos fotója alapján készült - közölte hétfőn az N1 horvát kereskedelmi hírcsatorna.

A Horvát Nemzeti Bank (HNB) a múlt pénteken mutatta be a horvát euróérmék dizájnterveit, amelyekből a horvát pénzverde egymillió próbaérmét készít majd. Az érmék egyik oldalát a piros-fehér kockás horvát címer, a sahovnica díszíti, míg a másik oldalát különböző szimbólumok, így a 2 eurós pénzérmén Horvátország térképe, az 1 eurós érmén pedig a jelenleg is használatban lévő kuna szerepel. Nikola Tesla az 50, 20 és 10 centes érmékre, míg az öt-, a két- és az egycentes érmékre az ősi szláv glagolita írás került.

A horvát sajtó ezt követően tette közzé a skót fényképész által készített fotót, amely fellehető az interneten, és teljesen megegyezik az érmén lévő kuna grafikájával.

A fotós maga is nyilatkozott a 24sata című horvát napilapnak. "Hallottam, hogy a győztes pénzjutalmat is kapott. Én nem kaptam semmit. Ő egy tolvaj" - mondta Leach a lapnak, hozzátéve, hogy azoknak, akik meghirdették a pályázatot, vissza kell vonniuk a plagizáló pályadíját és a valódi alkotót kell feltüntetniük szerzőként.

A horvát grafikus 70 ezer kuna jutalmat kapott a szimbólum kidolgozásáért, amely első helyen végzett a HNB pályázatán.

Pranjkovic hétfőn közleményt adott ki, amelyben azt írta: nagy megtiszteltetés volt számára, hogy részt vehetett a horvát nemzeti euróérme előlapja arculattervei kidolgozásában. Mindazonáltal hozzátette, hogy a médiában és a közösségi oldalakon kialakult kellemetlen légkör, valamint a rá nehezedő nyomás miatt úgy döntött, hogy visszavonja a motívumra vonatkozó tervjavaslatát, és lemond a rajzpályázaton részvétel jogáról.

A HNB illetékes bizottsága hétfőn ülésezik, és egyebek között megvitatja a kialakult helyzetet.

Horvátország 2023 január elsején tervezi bevezetni az eurót, szeptember elejétől az országban már euróban is fel kell tüntetni a termékek és egyes szolgáltatások árát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt