Városlista
2023. szeptember 30, szombat - Jeromos

Hírek

2023. Augusztus 11. 17:12, péntek | Helyi
Forrás: Eurohíd Alapítvány

PLATÁN MESÉKKEL NYITOTT ÚJRA A RONDELLA GALÉRIA

PLATÁN MESÉKKEL NYITOTT ÚJRA A RONDELLA GALÉRIA

2023. augusztus 4-én, 18:00 órakor majdnem két év után újra kinyitott az Esztergomi Vármúzeum Rondella Galériája, a Platán mesék című kiállítással.

Régóta várt az Eurohíd Alapítvány az esztergomiak és turisták által is nagyon kedvelt Rondella Galéria újbóli megnyitására. Az alapítvány ezúton is szeretne köszönetet mondani a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma új igazgatójának, Pusztai Tamásnak és munkatársainak, hogy lehetővé tették a galéria újranyitását. A most megnyílt kiállításon a Rondella Alkotókör négy tagja mutatkozik be: Adorján Attila, Farkas Noémi, Jankovics János László és Mécses Éva Hilda. Az NKA által támogatott tárlat különlegessége az, hogy az idén 110 éve ültetett, Kis-Duna sétányon található platánfasor került az alkotói munka középpontjába. A kiállítás megnyitójának alkalmából Bakai Márton hegedűművész és Gertner Zoltán gitáros adta elő, a direkt erre az alkalomra komponált zeneművét.

A kiállításon négy alkotó, négyféle szemszögből közelítette meg a platánfák témáját. A megvalósításban nagyon sok Esztergomban élő, a művészeti életben ismert vagy ahhoz kapcsolódó ember vett részt, mivel Adorján Attila fotográfus koncepciója az volt, hogy a platánfák alatt örökítse meg őket. Adorján Attila elmondása szerint, a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt nem mindenkit tudott lefotózni, akit tervezett. Nagyon sok ismert művész van még, akivel a továbbiakban folytatni szeretné a munkát, ha nem is a platánfák árnyékában. Az elkészült gyönyörű portrésorozatot így sem tudjuk most teljes egészében bemutatni, hiszen a Rondella Galéria befogadóképessége is véges, de nagyon sok ismerős arccal találkozhatnak a tárlat nézői. A kiállított fotográfiák másik részét Mécses Éva Hilda készítette, aki régi, archív felvételek helyszíneit fotózta újra és építette össze egy kompozícióvá. Az archív fotók egy részét Sárosi Attila helytörténész, az Esztergom Anno tulajdonosa bocsátotta rendelkezésre a munkához, de a Fortepan-ra feltöltött képek közül is válogatott. Nagyon érdekes, különös hangulata van a színes és monokróm képek kompozíciójának, egy igazi történelmi utazás.

A kiállításon Farkas Noémi grafikusművész gyönyörű, falapokra készült alkotásai is láthatók. A fadarabok valóban a platánsor fáinak részei, melyeket a Zöld-Út Esztergom Kft. bocsátott a művészek rendelkezésére és Tóth Miklós asztalosmester tett művészeti alkotásra használhatóvá. Farkas Noémi ezeknek a faszeleteknek természetes rajzolata alapján indult neki a munkának gravírozással és festéssel. Végeredményként alakok rajzolódtak ki a fából, a „platánok szellemei”. Jankovics János László színes pasztellképei látott élmény alapján készültek. A tőle megszokott különös hangulat árad alkotásaiból, a képeken a platánok mellett helyet kapott a napfény, a természet szépségének kiemelése. Jól kiegészítik a könnyed, finom színű pasztelleket Mécses Éva Hilda monokróm, misztikus festményei, melyek között három nagyméretű munka is látható.

A kiállítás létrejötte és a galéria újranyitása sok-sok esztergomi összefogásának gyümölcse, valamint azoké a művészeké, akik folyamatosan támogatták az Eurohíd Alapítvány céljainak megvalósítását. Köszönjük minden támogatónknak a segítséget, valamint azt, hogy hittek és bíztak bennünk!

A Platán mesék című kiállítás megtekinthető 2023. szeptember 3-ig, 11:00-16:00 óra között. (Hétfői napokon zárva.) A belépés mindenkor ingyenes!


Eurohíd Alapítvány

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 22. 21:15, péntek | Helyi

Esztergomban is kiállít az Artézi Csoport

2023. szeptember 9-én nyílt meg a Rondella Galériában a budapesti Artézi Csoport kiállítása, az Eurohíd Alapítvány szervezésében.

2023. Szeptember 20. 09:04, szerda | Helyi

Pölczman Péter fotográfus kiállítása látható a Kapcsolatok Házában

Pölczman Péter fotográfus Tűz és víz című kiállítása nyílt meg a Kapcsolatok Házában, amely 2023. október 29-ig tart nyitva az érdeklődő közönség előtt.

2023. Szeptember 06. 18:11, szerda | Helyi

Tűz volt a Richter dorogi gyártelepén

A dorogi gyártóüzem egyik tetőszerkezetén keletkezett a tűz.

2023. Augusztus 31. 15:21, csütörtök | Helyi

Harmadszor indul útjára a természettudományos mesepályázat

Ha ősz, akkor Richter TETT: harmadik alkalommal is meghirdetik a „Richter TETT: Te és a természettudományok – mesés történetek” elnevezésű mese- és történetíró pályázatot.