Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. November 27. 07:21, kedd | Helyi
Forrás: Fidelitas

Politikai foglyok Esztergomban

Politikai foglyok Esztergomban

A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából vasárnap a budai várban együttműködési megállapodást írt alá a Fidelitas valamint az egykori rabok, kényszermunkások szervezetei.

A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából vasárnap a budai várban Ágh Péter fideszes országgyűlési képviselő, a Fidelitas országos szervezetének elnöke együttműködési megállapodást írt alá a Fidelitas és a Szovjetunióban volt magyar politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetével (SZORAKÉSZ), az 1945-1956 közötti Politikai Elítéltek Közösségével (PEK), és a Recski Szövetség között. Az együttműködés aláírása után Heer Ádám, a Fidelitas Országos Választmányának alelnöke az említett szervezetek Komárom-Esztergom Megyei tagszervezeteinek együttműködéséről egyeztetett.

A Fidelitas 1996-os megalakulása óta célként tekint arra, hogy őrizze azoknak az embereknek az emlékét és örökségét, akiket az elnyomók megnyomorítottak, vagy a mi szabadságunkért szenvedtek és harcoltak. A SZORAKÉSZ, a Recski Szövetség és PEK tagjai ilyen személyek. Emiatt is ért minket megtiszteltetésként az a megkeresés, amelyben jelezték: együttműködést kívánnak velünk kötni” mondta Ágh Péter.

A Fidelitas országos szervezetének elnöke a továbbiakban kifejtette: „A Fidelitas, mint Magyarország legnagyobb politikával és közélettel foglalkozó ifjúsági szervezete az aláírt dokumentumra úgy tekint, hogy feladatunk van. Küldetésünk, hogy őrizzük és hirdessük a kommunizmus áldozatainak örökségét”

A három volt politikai foglyokat, rabokat és kényszermunkásokat tömörítő szervezetek és a Fidelitas közös célul tűzte ki a kommunisták által a szovjet és magyar kényszermunkatáborokban és börtönökben elkövetett bűnök és rémtettek, amelyek megközelítőleg 800.000 magyar állampolgárt érintettek, minél szélesebb körű megismertetését a magyar társadalommal, kiemelt figyelmet fordítva a fiatalokra.

Heer Ádám, az Országos Választmány alelnöke Menczer Erzsébet kormánypárti országgyűlési képviselővel, a Szovjetunióban volt magyar politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének elnökével egyeztetett a Komárom-Esztergom Megyei társszervezetek jövőbeni együttműködéséről. Céljuk, hogy a most aláírt országos együttműködést megyei szintre is kiterjesszék. Továbbá csoportunk elnöke Szelekovszky Ernővel, a három politikai foglyokat és rabokat tömörítő szervezet koordinátorával egy közös történelmi est rendezésében egyezett meg, aminek lebonyolítására várhatóan 2013 év elején kerül sor Esztergomban. A történelmi est témája a magyar és szovjet kényszermunkatáborok és börtönök világának bemutatása és annak túlélőinek beszámolói lesznek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.