Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. November 05. 09:08, hétfő | Helyi
Forrás: lvp/ Fotó: kemoh.hu- KissT.

Príma-díjas a zeneiskola megteremtője, Reményi Károly

Príma-díjas a zeneiskola megteremtője, Reményi Károly

Reményi Károly érdemelte ki idén többek mellett a megyei Príma-díjat, melyet múlt héten adott át Tatabányán a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei szervezete.

A tatabányai Jászai Mari Színház adott otthon múlt héten a megyei Príma-díj átadó ünnepségének, melyen Pordán Zsigmond köszöntötte a jelenlévőket. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei elnöke elmondta, hogy először nyolc évvel ezelőtt adták át ezeket az elismeréseket, melyek átadóját azóta a megyében élő vállalkozóknak köszönhetően évről-évre egyre színvonalasabban rendezhet meg szövetség. Idén a jelöltek között két esztergomi jeles egyéniségre, Prokopp Máriára és Reményi Károlyra is szavazhatott a közönség.

A szavazást követően a komáromi Magyarock Dalszínház és az Ippon Judo Tatabánya Sportegyesület lett Príma-díjas, melyek képviselői egy-egy millió forintot vehettek át a szervezők és a szponzorok jóvoltából. A tatabányai Papp Albert festőművész és az esztergomi Reményi Károly karnagy pedig megosztott díjat és 500-500 ezer forintot kapott.

Reményi Károly 1941-ben született, 1960 és 1965 között a budapesti Zeneakadémia hallgatójaként végzett középiskolai énektanár és karvezetőként. Ezt követően 1965-től az esztergomi Állami Zeneiskola szolfézstanára lett, majd 1970 és 1999 között, majd harminc éven át az intézmény igazgatója és tanára. Nevéhez fűződik a Zsolt Nándor Zene és Művészeti Iskola épületének megvalósítása, amit tíz év alatt saját maga, családjával és társadalmi segítséggel épített. Munkájának köszönhetően Esztergomban nagymértékben nőtt a zenét tanuló gyerekek száma, valamint meghatározó kulturális, művészeti szereplője lett a városnak az általa létrehozott és működtetett ének- és zenekar. Tavaly visszavonult a tanítástól, a Balassa Bálint Vegyeskar és a Városi Szimfonikus Zenekar karnagyi teendőit azonban továbbra is ellátja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.