Városlista
2021. július 27, kedd - Olga

Hírek

2021. Június 13. 20:20, vasárnap | Helyi
Forrás: Világgazdaság

Ráncfelvarrást kaphat az esztergomi repülőtér

Ráncfelvarrást kaphat az esztergomi repülőtér

A kormány repülőtér-fejlesztési programjában 18 vidéki reptér, közöttük az Esztergom-kertvárosi megújítása szerepel .

A beruházásokat négy csoportra osztották: komplex, teljes, teljes üzletirepülőtér, korlátozott üzletirepülőtér fejlesztésre. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára egy, a napokban közzétett online előadásában elmondta, hogy a stratégia jelenleg még előkészítési fázisban van, az egyes besorolások még módosulhatnak a konkrét üzleti tervek és megvalósíthatósági tanulmányok alapján.

Komplex fejlesztést hajtanának végre a debreceni, a békéscsabai, a kecskeméti, a hévíz-balatoni és a győr-péri légikikötőben.
A jelenleg meghatározott kritériumok alapján a fenti beruházások minősülnek a személy- és az áruforgalom szempontjából stratégiai jelentőségűnek.
Teljes üzletirepülőtér-fejlesztést a miskolci, a börgöndi, a szegedi és a pécsi légibázison végeznének.
A terv harmadik csoportját a korlátozott üzletirepülőtér-fejlesztés képezi, amely Esztergomot is érinti Nyíregyháza, Eger, Kaposújlak és Szombathely mellett.

További négy településen pedig sportcélú és egyéb üzleti fejlesztések valósulnának meg.

A terv végrehajtása egy elvi és egy konkrét cél figyelembevételével folyik:
• az előbbi, hogy a hazai gazdasági tevékenységet pénzügyi és környezeti szempontból is fenntarthatóan működtetett légi közlekedési infrastruktúra szolgálja ki,
• az utóbbi pedig, hogy lehetővé váljon Magyarország összes megyeszékhelyéről 45 perc utazási idő alatt elérni repülőtéri kapcsolatot üzleti utak esetén.
Ennek kialakításában fontos szerep jut a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak (KKM), amely meghatározza a teljes és a korlátozott üzletirepülőtér-fejlesztések koncepcióját. Korábban már szó esett arról, hogy kormány szeretné a beruházásokat azzal is ösztönözni, hogy előbb-utóbb minden nagyobb város elérhető lesz legalább kisrepülőgéppel.

Amennyiben a programban lefektetett számok nem változnak, akkor az ország 119 repteréből minden hetedik számolhat a felújítással.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 27. 10:24, kedd | Helyi

Koncertek a Kalifa-tanyán

Igazi legendák lépnek fel Búbánatban augusztus 7-én. A Kalifa-tanya színpadán penget majd többek között Tolcsvay Béla és zenél majd a TŰZKERÉK XT, de hallagthatunk indiai szitár muzsikát is.

2021. Július 27. 06:48, kedd | Helyi

Folytatódik a szelektív kukák kiosztása!

A következő két hétben, augusztus 7-ig minden érvényes szerződéssel rendelkező, a házhoz menő szállításban részesülő lakos térítésmentesen veheti át a szelektív hulladék tárolására alkalmas 120 literes kukákat.

2021. Július 26. 20:09, hétfő | Helyi

Homokszobor készül az esztergomi Duna parton

Augusztus 5-től egy óriási, homokból készült műalkotást csodálhatunk meg az esztergomi Erzsébet parkban.

2021. Július 26. 19:01, hétfő | Helyi

Újra irtják a szúnyogokat

Esztergom város közigazgatási területén újabb szúnyoggyérítésre kerül sor a hét második felében.