Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2018. Június 27. 16:27, szerda | Külföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Rekordszintet ért el a globális kokain- és ópiumelőállítás

Rekordszintet ért el a globális kokain- és ópiumelőállítás

Rekordszintet ért el a kokain- és ópiumelőállítás a világon, miközben az opioidválság már nemcsak az Egyesült Államokat érinti, globális problémává kezd válni

- ismertette kedden Bécsben a 2016-os adatok alapján készített legfrissebb jelentését az ENSZ Kábítószer- és Bűnüldözési Hivatala (UNODC).

A globális ópiumtermelés 65 százalékkal nőtt, 10 500 tonna bódítószert állítottak elő 2016-ban, ami annak tudható be, hogy Afganisztánban növelték a termőföldek kiterjedését és a terméshozamot.

Ugyanebben az évben 25 százalékkal 1410 tonnára emelkedett az előállított kokain mennyisége. Ez annak következménye, hogy Kolumbiában fokozták a termelés mértékét.

Ezzel összefüggésben állhat, hogy 20 millió fővel nőtt a drogfogyasztók száma 2015 és 2016 között a világon. Az UNODC becslései szerint 2016-ban mintegy 275 millió ember használt kábítószert legalább egyszer egy évben, ami 8 százalékos növekedés 2015-höz képest.

Az ENSZ-ügynökség figyelmeztetett arra is, hogy az Egyesült Államokat sújtó opioidválság átterjedt a világ más tájaira is, főként Afrikára és Ázsiára.

A jelentésben külön felhívták a figyelmet a tramadol nevű fájdalomcsillapítóra, ami jelenleg az egyik legnagyobb fenyegetést jelenti Afrika bizonyos részeire. A tramadolt ráadásul Észak-Afrikából csempészik tovább a Közel-Keletre, ahol a gyógyászati célú kábítószerek használata egyre ütemesebben terjed.

Az Egyesült Államokban 63 600 ember vesztette életét drogok túladagolása miatt, közülük 19 400 ember gyógyászati célú opiodból fogyasztott többet a kelleténél.

A kábítószerpiac vélhetően az egyre nagyobb kínálat miatt bővül - állapította meg Jurij Fedotov, az UNODC főigazgatója.

Címkék: ópium, kokain, rekord

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.

2024. Július 12. 07:53, péntek | Külföld

Az ukrán elnök elfogadta, hogy országa NATO-tagsága nem jön létre, amíg annak területén háború zajlik

Az ukrán elnök megértését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna addig nem lesz tagja a NATO-nak, amíg területén háború zajlik.

2024. Július 12. 07:53, péntek | Külföld

Joe Biden kitart amellett, hogy indul az elnökválasztáson

Joe Biden továbbra is kitart az elnökjelöltség mellett. A politikus erről sajtótájékoztatón beszélt Washingtonban csütörtökön a NATO-csúcstalálkozó lezárását követően.