Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Március 11. 06:05, péntek | Belföld

Csökken a jövedéki adó, marad a benzinárstop

Csökken a jövedéki adó, marad a benzinárstop

Rendkívüli kormányinfót tarott március 10-én este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt a MOL elnök-vezérigazgatója.

A kormányinfón azt közölték, hogy hogy a kabinet három döntést hozott a benzinárstop fenntartására és az ezekrőlszóló rendelet már március 10-én, csütörtök este tízkor – vagyis már a kormányinfó ideje alatt – életbe is lépett.

A 94/2022 (III.10) Korm.rendelet értelmében:

- A jövedéki adó mértéke 20 forinttal csökken.
- A 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú járművek, valamint a 7,5 tonna feletti magyar rendszámú járművek a benzinkutaknál csak a számukra erre a célra fenntartott magas nyomású töltőgépeknél tankolhatnak, azaz nem ugyanott, ahol a személygépkocsik.
- A 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú járművek, valamint a 7,5 tonna feletti magyar rendszámú járművek tankolására a benzin 480 Ft/liter rögzített hatósági ára nem vonatkozik. Őket legalább azon az áron kell kiszolgálni, amely az üzemanyag aznapi hatósági ár nélküli nagykereskedelmi árának megfelel.
- A fenti szabály alól kivételt képeznek a 7,5 tonna feletti mezőgazdasági járművek.

Gulyás Gergely valótlannak nevezete azokat a híreszteléseket, hogy a kormány nem tudja vagy nem akarja fenntartani a benzinárstopot, és azt is, hogy az ország üzemanyag-ellátása veszélybe került volna.
A miniszter elmondta, hogy az olajszállítás folyamatos, bár időnként előfordulnak átmeneti nehézségek a megnövekedett igények miatt, de a MOL képes a teljes magyar piacot ellátni. Gulyás Gergely kiemelte, hogy a kormány a négynapos ünnep teljes időszakára, péntek este tíz órától kedd este 10-ig kamionstopot rendelt el.
Szintén elhangzott, hogy a kormány utasította a rendőrséget, hogy rémhírterjesztés miatt minden esetben indítson eljárást azokkal szemben, akik valótlan információkat közölnek az üzemanyag-ellátás leállásáról, és ezzel pánikhangulatot idéznek elő, ami hosszú sorokat generál a töltőállomásoknál.

Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója a rendkívüli kormányinfón hangsúlyozta, hogy a MOL a teljes magyarországi üzemanyag-fogyasztást képes fedezni, az ország kőolajellátása zavartalan, a százhalombattai finomító teljes kapacitással üzemel és a társaságnak van elegendő készlete.

Ezzel összefüggésben azonban elmondta, hogy hogy meg kell szüntetni a visszaélésszerű használatot, ami a kutaknál tapasztalható rendkívüli forgalmat okozta az elmúlt pár napban. Hernádi hozzátette, hogy az utóbbi időben részben az ársapka miatt, részben a "visszaélésszerű" fogyasztók miatt, részben a korábbi nagykereskedelmi vevők benzinkutakra áttevődése miatt drasztikusan megnőtt a töltőállomások forgalma. Míg korábban egy átlagos napon 5 millió liter üzemanyagot értékesítettek a kutakon, addig ez a mennyiség március 9-én, szerdán a háromszorosára nőtt és majdnem elérte a 15 millió litert.

A MOL vezér hangsúlyozta, hogy ezt a kiugróan magas, megháromszorozódott forgalmat nem lehet már a hagyományos módon kezelni. Üzemanyag van elegendő, de a logisztika nem erre lett kialakítva, ilyen jelentősen megváltozott helyzetre nem tudott felkészülni. A Moltrans Kft. és az alvállalkozók, akik a tartálykocsikat üzemeltetik, 0-24 órában dolgoznak, 280 sofőr és több mint 120 tankautó járja szünet nélkül az utakat. Szerinte nem a határ menti kistelepüléseken megjelenő, magánjárművek okozta benzinturizmus a fő probléma, hanem az, hogy a kamionokat Magyarországra irányítják tankolni.
Ezt kell tudni kiszűrni - hangoztatta. A cél az, hogy akik eddig nagy telephelyeken tankoltak, azok továbbra se a benzinkutakat terheljék.

Hernádi szerint a fogyasztókat vissza kell terelni azokhoz a helyekhez, ahol korábban is kapták az üzemanyagot. Legfontosabb, hogy a 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárművek visszatérjenek a nagykereskedelemi telephelyekre, és ott történjen a kiszolgálásuk. A töltőállomásokon csak a nagynyomású kútfejeknél vételezhessenek üzemanyagot, ahol a piaci ár fog érvényesülni.

A töltőállomások a kormányrendelet életbe lépését követően, vagyis szerda este 10 órától a normál kútfejeknél a mezőgazdasági erőgépek kivételével nem szolgálhatnak majd ki 3,5 tonnánál nehezebb külföldi rendszámú gépjárművet, és 7,5 tonna feletti magyar rendszámú gépjárművet.
Hernádi Zsolt elmondta, hogy a töltőállomások hosszabb-rövidebb ideig kisebb korlátozásokat még kénytelenek lesznek alkalmazni, de ez addig tart , amíg helyreáll a kereslet és a kínálat a hazai üzemanyagpiacon.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.