Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Szeptember 29. 07:14, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Ritkán hallható mesterek lépnek fel a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon

Ritkán hallható mesterek lépnek fel a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon

Három ritkán hallható, Grammy-díjas zenész ad szólókoncertet a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon november 8. és 10. között a Zeneakadémián.

2014 óta háromévente rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Gitárversenyt, a köztes években pedig háromnapos tematikus fesztiválok biztosítják, hogy ne maradjon klasszikus gitár nélkül a magyar közönség. Ebbe a sorba illeszkedik az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál is, amelyen három nagyon fontos művész, Manuel Barrueco, Paul O'Dette és David Russell koncertjét hallhatják az érdeklődők - mondta el az MTI-nek Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, az esemény szervezője.

Hozzáfűzte: ha a három Grammy-díjas művész közül csak egy fogadta volna el a meghívást, már akkor is nagyon magas lenne a fesztivál színvonala.

Az Egyesült Államokban élő, kubai származású Manuel Barrueco nevéhez olyan legendás felvételek - például Albeniz és Granados átiratai - kötődnek, amelyek etalonnak számítanak a muzsikusok között - emelte ki Eötvös József.

Hangsúlyozta: a világhírű karmester és lantművész, Paul O'Dette 16. századi angol reneszánsz művekkel lép színpadra a fesztiválon. Felvételei közül kiemelkedik John Dowland angol reneszánsz zeneszerző megismételhetetlenül magas színvonalú összkiadása.

"Élőben talán még varázslatosabb, ahogy a kezei alól megszólalnak ezek a darabok" - fogalmazott Eötvös József.

Hozzátette: a harmadik vendég a Spanyolországban élő skót származású David Russell, aki az 1980-as években még fiatal pályakezdő művészként lépett fel az 1973-ban életre hívott esztergomi gitárfesztiválon. Ma a világ egyik leghíresebb gitárművésze, megteheti, hogy az utóbbi időben nagyon kevés koncertet ad, elsősorban családjának, hobbijának él. Afrikai és indiai gyermekeket megsegítő fontos jótékonysági kezdeményezések is fűződnek a nevéhez.

"Amikor hangszerhez nyúl, az embernek eláll a szava. Még egy gitárost is meglep, amilyen intenzitással képes megszólaltatni ezt a halk hangú hangszert" - mondta.

A szólókoncertek mellett a három művész egy-egy nyilvános mesterkurzust is tart Budapesten. A kurzusokra október 15-ig jelentkezhetnek magyar és külföldi fiatal gitárművészek a www.budapestguitar.com internetes oldalon - hangsúlyozta Eötvös József.

Címkék: fesztivál, gitár, zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára