Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Október 15. 08:40, hétfő | Helyi
Forrás: lvp

Robin, a hód – különleges bábelőadás Kemény Henrik bábjaival

Robin, a hód – különleges bábelőadás Kemény Henrik bábjaival

Robin, a hód címmel, egy különleges előadásra hívja az esztergomi művelődési ház a gyerekeket és a felnőtteket november 9-ére Zsinagógába, ahol Kemény Henrik bábjait láthatja a közönség.

Robin, a hód címmel mesejátékot láthatnak az érdeklődő gyerekek november 9-én, pénteken 10 és 14 órakor a Zsinagógában, ahol Kemény Henrik bábjai szerepelnek. A magyarországi gyerekszín- és bábszínjátszás történetében rendhagyó előadás olyan komplex műfajú, mely Shakespeare korától a XXI. századig merít műfajilag és technikailag is.

Az angolszász hagyományok, az ottani, több száz évvel ezelőtt kialakult színházi megjelenések része volt például az, hogy a nézőtér egyfajta „küzdőtér” volt, és a felnőtt előadások felnőtt közönsége is együtt élt a darab szereplőivel. Bele is szólhattak akár a műbe. Ezt a mai világban „interaktív” gyerekelőadásnak aposztrofálják, de a Robin, a hód bemutatón a remények szerint a felnőtteket is aktivizálják a szereplők.

A darab egyedi azért is, mert a nyugat-európai államokban már évtizedes hagyományokkal bíró műfajiság, mely előadásban a zene is főszerepet kap a gyerekműsorban, még nem szerepelt magyar színpadon. Ennek legautentikusabb főszereplője, egyúttal zenei rendezője az a Katona L/Z/ászló, aki egyebek közt a Quo Vadis, a Bikini és az Akela zenekarok szövegírója, eMRton-díjasként jeleskedett az elmúlt két évtizedben, most azonban bábosként mutatkozik be a nagyérdeműnek.

A mai korban megszokott, gyakorlatilag minden magyarországi bábszínház által eszközölt műfaji technikában a bábosok együtt jelennek meg a bábokkal a színen, és ezzel egyfajta elegyét jelenítik meg a gyerekszínháznak és a bábszínháznak.

Utolsó mohikánként Kemény Henrik említhető e téren, ki haláláig játszott azon technikai módon tradicionális bábszínházat, melyben ő maga személyesen soha nem jelent meg a közönség előtt, kizárólag bábjátékával és effektekkel szórakoztatott. Az ő hagyományait követve a „Robin, a hód”-ban sem szerepel bábos és bábja együtt. Az élő színészi megjelenést különválasztva a bábjátéktól az a BoBDoB művésznevű előadó személyesíti meg, ki több európai országban szórakoztatja két évtizede nem csak a gyerekközönséget.
Szerepe a műben az angolszász és európai történelmi mesék felelevenítése, a közönséggel együtt történő eljátszása lesz egy olyan darabban, melyben a bábok közismert magyar karakterek, a mese, mely a természet védelméről szól, viszont ugyancsak nemzetközi aktualitású.

A darabhoz a bábokat Kemény Henrik 2006-ban készítette el, ezt követően nem alkotott többet, csak az addig már játszott életművét mutatta be tavalyi elhunytáig. Az előadással az ő munkássága előtt is tisztelgünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.