Városlista
2023. október 3, kedd - Helga

Hírek

2023. Június 28. 21:59, szerda | Helyi
Forrás: Eurohíd Alapítvány

ROMA MŰVÉSZEKET BEMUTATÓ FOTÓK A KAPCSOLATOK HÁZÁBAN

ROMA MŰVÉSZEKET BEMUTATÓ FOTÓK A KAPCSOLATOK HÁZÁBAN

Adorján Attila fotográfus kiállítását nyitja meg az Eurohíd Alapítvány 2023. július 1-jén, 17:00 órakor a Kapcsolatok Háza galériájában.

Adorján Attila fotográfus Esztergomban él és dolgozik. Egy kis kompakt géppel kezdett fotózni, hobbiból. A fotózást és az utómunkálatait autodidakta módon fejlesztette. Esztergomban számos fotóművész él, akivel jó kapcsolatot ápol, ezáltal gyarapította ismereteit. Szinte a kezdetektől bekapcsolódott a szintén Esztergomban tevékenykedő Eurohíd Alapítvány és a Kaleidoszkóp Ház művészeti körébe. Több csoportos kiállításon vett részt, két alkalommal nyerte el a Kaleidoszkóp-díjat az alapítvány összművészeti pályázatán. Egyéni kiállítása a Kaleidoszkóp Házban volt, majd 2019-ben Esztergomi Anziksz címmel egy nagy kiállítását láthattuk, amely abban az évben az egyik leglátogatottabb esemény volt a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának Rondella Galériájában. 2022-ben kisebb méretű képekből álló tárlatot mutatott be a közönségnek Fényérzékeny címmel a Kapcsolatok Házában, főleg fekete-fehér és cianotípiával készült munkáiból. A fotográfus 2022-ben a XXII. Esztergomi Fotográfiai Biennálé különdíját nyerte el.

Adorján Attila munkáiban keresi a fény-árnyék játékának megjelenítését, ezért viccesen FÉNYképésznek szokta nevezni magát. Valójában a természetből és jelenségeiből dolgozik, képei mégis szürreálisak. Ezt a szürreális hangulatot soha nem olyan tárgyak megjelenítésével éri el, amelyek a valóságban nem léteznek. Nagyon is valóságos helyzetek és események jelennek meg képein, mégis van a művésznek egy különös képessége arra, hogy megtalálja a számunkra szokatlan, vagy furcsa témákat, megjelenítési formákat. Természetesen ez magával hozza azt, hogy valóban nem csak az élet szép és jó oldalát mutatja meg, hiszen akkor pont a gondolatiság hiányozna munkáiból, az a kifejezésmód, amivel az élet olyan részleteit mutatja meg, amelyek számára kiemelten fontosak.

Adorján Attila 2023-ban a Nemzeti Kulturális Alap, a cigányság kultúrájának megőrzését és hagyományainak ápolását célzó pályázatának alkotói támogatását nyerte el. A pályázati téma nem roma művészként is közel áll a fotográfushoz, mivel nagyon kedveli az életképeket és a portrékat. A téma feldolgozásában segítette a művészt az is, hogy az Eurohíd Alapítvány felvállalja például roma, szociálisan hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő és mentális problémákkal küzdő emberek segítését, pl. művészeti- és irodalomterápiás csoportok szervezésével. Adorján Attila ezeken az eseményeken már eddig is fotózott, így a téma számára adott volt: a roma emberek és a művészet kapcsolata. A cigányság mindig is szorosan kapcsolódott a művészethez, számtalan kiváló zenész, táncos és képzőművész került ki közülük. A romák számára a művészet gyakorlása önismeretet, önbizalmat és kapaszkodót ad mindennapjaikban, egyfajta útkeresés számukra. Valami hihetetlen, belőlük áradó ösztön ez, amelyet fotókon keresztül is érdemes kifejezni. A pályázati cél egy olyan fotósorozat elkészítése volt, amely a roma emberek művészethez való viszonyát mutatja be, ezért lett a mostani kiállítás címe Kapcsolódások. A kiállítást a Kapcsolatok Házában láthatják az érdeklődők 2023. július 1-21. között.

Mécses Éva Hilda művészettörténész

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 03. 12:48, kedd | Helyi

Breaking! Krausz Ferenc kapja a fizikai Nobel-díjat!

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L\'Huillier kapja idén a fizikai Nobel-díjat.

2023. Szeptember 22. 21:15, péntek | Helyi

Esztergomban is kiállít az Artézi Csoport

2023. szeptember 9-én nyílt meg a Rondella Galériában a budapesti Artézi Csoport kiállítása, az Eurohíd Alapítvány szervezésében.

2023. Szeptember 20. 09:04, szerda | Helyi

Pölczman Péter fotográfus kiállítása látható a Kapcsolatok Házában

Pölczman Péter fotográfus Tűz és víz című kiállítása nyílt meg a Kapcsolatok Házában, amely 2023. október 29-ig tart nyitva az érdeklődő közönség előtt.

2023. Szeptember 06. 18:11, szerda | Helyi

Tűz volt a Richter dorogi gyártelepén

A dorogi gyártóüzem egyik tetőszerkezetén keletkezett a tűz.