Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Október 04. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Sírunk vagy stagnálunk - száz magyarból csak egy nem borúlátó

Sírunk vagy stagnálunk - száz magyarból csak egy nem borúlátó

A magyar lakosság igen borúlátó mind saját, mind az ország gazdasági helyzetét és kilátásait tekintve, a legtöbben együtt sírnak, vagy stagnálnak az országgal – derül ki a TÁRKI 2012. júliusi felmérésből. Mint a közvélemény-kutatásból kiderült, a száz megkérdezett magyar közül csak egy volt elégedett a saját és az ország helyzetével.

Ahogy arról a Tárki már korábban is cikkezett, a magyar lakosság fele értékeli saját anyagi helyzetét rossznak és alig tizede elégedett. Az ország gazdasági helyzetét még ennél is negatívabban látják: a magyarok mintegy háromnegyede szerint rossz az ország helyzete, miközben százból mindössze egy ember gondolja ennek az ellenkezőjét.

Ha azt vizsgáljuk, hogy a magyarok hogyan „fordítják” le az országos trendeket a saját helyzetükre, azaz összevetjük a saját és az ország gazdasági helyzetéről kialakított képüket, akkor azt találjuk, hogy a legtöbben, százból lényegében hatvanan ugyanúgy ítélik meg a két témát. Ezen belül a magyarok közel fele együtt sír az országgal, hiszen ők azok, akik szerint mind az ország, mind pedig a saját gazdasági helyzetük rossz – mutat rá a Tárki. Minden hatodik kérdezett (16 százalék) azonban inkább együtt stagnál az országgal, szerintük ugyanis mind a gazdaság, mind saját maguk közepes helyzetben vannak. Eközben viszont alig akad olyan, száz magyarból csupán egy, aki elégedett lenne mind a saját, mind pedig az ország helyzetével. Azok között, akik máshogyan látják az ország és saját maguk gazdasági helyzetét, jóval többen vannak olyanok, akik a sajátjukat jobbnak ítélik meg, mint az országét: a válaszadók majdnem egyharmada véli úgy, hogy kedvezőbb a helyzete az országéhoz képest. A két legnépesebb csoportot összehasonlítva azt találjuk, hogy azok között, akik az országhoz képest jobb helyzetben érzik magukat, átlagon felüli a vállalkozók, a tanulók valamint a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya, míg a legpesszimistább csoportban a munkanélküliek és az általános iskolát végzettek nagyobb koncentrációja figyelhető meg.

A jövőbeli kilátások tekintetében sem vagyunk sokkal bizakodóbbak. A magyarok fele számít az ország további gazdasági gyengülésére és majdnem ennyien látják negatívan saját jövőjüket is, míg csupán százból kilencen bizakodnak a saját, és kicsit többen, tizennégyen az ország helyzetének javulásában.

A jelenlegi állapothoz hasonlóan a tendenciákat tekintve is a legtöbben (tízből heten) hasonló folyamatokra számítanak mind az ország gazdasága, mind pedig a saját anyagi helyzetük alakulását tekintve; ezen belül minden negyedik magyar mindkét szempontból negatív fejleményeket vár, azaz továbbra is együtt sírnak az országgal, míg közel minden harmadik szerint sem az ország, sem saját helyzetük nem változik. A bizakodók aránya a legkisebb a csoportban, százból mindössze öten gondolják úgy, hogy a magyar gazdaság szárnyra kap és vele együtt saját anyagi helyzetük is javul, százból tizenöten viszont úgy vélik, hogy az elkövetkezendő egy évben „lemaradnak a jóról”, azaz relatíve romlik a helyzetük, ahogy ugyanennyien gondolják azt, hogy bár az ország helyzete romlik, ők ezt túlélik, és pozitívan zárják az évet.

A három legnépesebb csoportot vizsgálva kitűnik, hogy a vesztes „együtt sírunk” továbbra is a munkanélküliekre és az általános iskolát végzettekre jellemző az átlagosnál nagyobb arányban, míg a vállalkozók, az alkalmazottak, a főiskolát, valamint a szakközépiskolát végzettek bíznak a saját túlélésükben leginkább, a nyugdíjasok és a szakmunkásképzőt végzettek pedig felülreprezentáltak azok között, akik úgy érzik, hogy „lemaradnak a jóról”, azaz az ország valamilyen pozitív változás elé néz, míg ők maguk lejjebb fognak csúszni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során