Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Szeptember 13. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Soha nem voltak még ennyire mínuszban a lakossági folyószámlák

Soha nem voltak még ennyire mínuszban a lakossági folyószámlák

Egyre több az olyan háztartás, amelyik képtelen kijönni a hó végéig a rendszeres jövedelméből.

A folyószámlahitelek állománya folyamatosan nő, egy átlagos magyar állampolgár évente 13,5 ezer forintnyi kamatot fizet a bankoknak a mínuszba csúszott folyószámlák miatt - írja a Világgazdaság.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a hazai háztartások folyószámla-hiteleinek állománya folyamatosan emelkedik, júliusban már meghaladta a 450 milliárd forintot, ami historikus csúcsnak számít. Eközben a teljes lakossági hitelállomány a hónap folyamán markánsan lecsökkent, a háztartások már csak 7340 milliárd forinttal tartoztak a bankoknak. Az elmúlt 12 hónap adatait vizsgálva pedig kiderül, a folyószámlahitel kivételével jóformán mindegyik hiteltípusnál visszaesett az állomány, a lakáshitelek volumene 20 százalékkal lett alacsonyabb, mint egy éve, a fogyasztási hiteleké pedig 10 százalékkal zsugorodott, a folyószámlakölcsönöknél ugyanekkor 10 százalékos növekedés volt.

A jelenségből arra lehet következtetni, hogy miközben a lakosság egyre kevésbé vásárol lakást vagy tartós fogyasztási cikkeket hitelből, folyamatosan nő azok száma, akik nem képesek kijönni a hónap végéig a fizetésükből.

Az OTP Banknál is az a tapasztalat, hogy az ügyfelek egyre nagyobb mértékben használják ki a hitelkeretüket. A hitelintézet szerint a magasabb állományok egyik oka lehet, hogy a végtörlesztés kapcsán az ügyfelek egy része megszüntette/feláldozta megtakarításait, ezért használja aktívabban az esetleg felmerülő likviditási problémáira a folyószámlahitelt. Pedig a folyószámlahitel nem olcsó, a jegybank adatai szerint a forintszámlákat átlagosan 30 százalék körüli éves kamat mellett lehet mínuszba vinni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár